Πάπας Φραγκίσκος στην Κύπρο: Υπάρχει «σκλαβιά» ακόμα, η αναγκαστική μετανάστευση δεν είναι τουρισμός

Πάπας Φραγκίσκος στην Κύπρο: Υπάρχει «σκλαβιά» ακόμα, η αναγκαστική μετανάστευση δεν είναι τουρισμός

«Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα αλλού, σε αυτή την κουλτούρα της αδιαφορίας», δήλωσε ο Ποντίφικας αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ «Κ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Η δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με μία συμβολική, σημαντική συνάντηση και προσευχή στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Πύλη Πάφου, η οποία από το 1974 μέχρι σήμερα έχει υπάρξει το σήμα κατατεθέν της διαχωρισμένης Λευκωσίας. Εκατοντάδες μετανάστες μαζεύτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής έξω από την εκκλησία, ελπίζοντας για μια ματιά στον Πάπα, ενώ οι 50 πρόσφυγες που ο Ποντίφικας θα πάρει μαζί του στην Ρώμη παραβρέθηκαν μέσα στην εκκλησία.

Πριν την ομιλία του, τέσσερις πρόσφυγες — από τη Σρι Λάνκα, το Ιράκ, το Καμερούν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό — πήραν τον λόγο, μιλώντας για την ταυτότητά τους και πως αυτή διαμορφώνεται από τη μετανάστευση, για το μίσος που έχουν βιώσει, για τα όνειρά τους. Αφού τους χαιρέτησε προσωπικά, ο Ποντίφικας προχώρησε στην ομιλία του, στην οποία αναφέρθηκε στα λόγια και των τεσσάρων, και η οποία αποτέλεσε το επιστέγασμα των σκοπών της επίσκεψής του, κατά τη διάρκεια της οποίας έχει αναφερθεί πολλάκις στη σημασία της πολυπολιτισμικότητας σε μία χώρα όπως είναι η Κύπρος, στις αξίες της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης, του διαλόγου, στην ειρήνη και στην αγάπη.

Διαβάστε ακόμη: Η «Κ» στο Βατικανό: Λίγο πριν από την επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα

«Όπως είπες κι εσύ», δήλωσε ο Πάπας απευθυνόμενος στην Ταμάρα από τη Σρι Λάνκα, «δεν είμαστε αριθμοί ή άτομα που καταλογογραφούνται — είμαστε αδέλφια, φίλοι, πιστοί, κι ο καθένας μας είναι πλησίον του άλλου». «Είθε αυτό το νησί, σημαδεμένο από μια οδυνηρή διαίρεση», είπε ο Πάπας από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, «να γίνει, με τη χάρη του Θεού, ένα εργαστήριο αδελφοσύνης». Η αδελφοσύνη υπήρξε βασικό θέμα και της πρωινής ομιλίας του Ποντίφικα στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, ο οποίος άνοιξε νωρίτερα φέτος, κατά την οποία αναφέρθηκε εκτενώς και πάλι στους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα. «Ο Παύλος πέρασε από την Κύπρο και μετά ήρθε στην Ρώμη», δήλωσε ο Φραγκίσκος μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, με τον οποίο νωρίτερα είχε μια ιδιωτική συνάντηση. «Προερχόμαστε λοιπόν από τον ίδιο αποστολικό ζήλο και μας συνδέει ο ίδιος δρόμος: εκείνος του Ευαγγελίου», τόνισε.

Τη Θεία Λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ παρακολούθησαν 10.000 άτομα

Λίγο αργότερα, περίπου 10.000 άτομα παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Ποντίφικας στο στάδιο ΓΣΠ — εκεί, ο Φραγκίσκος μίλησε για την πίστη ως το φως που φωτίζει το σκοτάδι, αλλά και πάλι αναφέρθηκε στη σημασία της αδελφοσύνη. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σκοτάδι από μόνοι μας», είπε ο Πάπας, «Πρέπει να παραμένουμε ο ένας δίπλα στον άλλον για να μοιραστούμε τις πληγές της ζωής μας και να αντιμετωπίσουμε τον δρόμο μαζί». 

Μιλώντας το απόγευμα στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στους μετανάστες, ο Πάπας έκανε μια παύση. «Φτάσατε εδώ, σε αυτό το νησί», είπε και μετά για δευτερόλεπτα σώπασε — «πόσοι όμως από τους αδελφούς και από τις αδελφές σας έμειναν στη μέση του δρόμου;», ρώτησε, ενώ όσο η ομιλία του προχωρούσε, τόσο γέμιζε με πάθος. «Υπάρχει σκλαβιά ακόμα», δήλωσε ο Ποντίφικας, «αυτό το λέω γιατί είναι δική μου ευθύνη να σας βοηθήσω να ανοίξετε τα μάτια σας, η αναγκαστική μετανάστευση δεν είναι τουρισμός», τόνισε, λέγοντας πως κοιτάζοντας τα μάτια των μεταναστών στην εκκλησία, βλέπει τα δεινά της πορείας τους, σε μια θάλασσα που έχει γίνει νεκροταφείο, της πορείας ανθρώπων που «έδωσαν τα πάντα για να ανέβουν σε μια βάρκα τη νύχτα, χωρίς να ξέρουν αν θα φτάσουν».

«Αυτό είναι ιστορία, η ιστορία της σκλαβιάς», είπε, λέγοντας πως αυτή την σκλαβιά τη συνηθίζουμε. Έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για συρματοπλέγματα — «βλέπω μπροστά μου ένα, εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο μίσους που βιώνει μία χώρα», δήλωσε για την Κύπρο. «Σε άλλα μέρη τα βάζουν για να μην μπορέσουν να μπουν οι πρόσφυγες, αυτός που ζητάει βοήθεια, ζητάει αδελφοσύνη», δήλωσε ο Φραγκίσκος, κι ήταν εμφανές πόσο έντονα τον απασχολεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση, «κάποιος που βρίσκεται αντιμέτωπος με το μίσος που έχει ένα όνομα: συρματόπλεγμα». Κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε συγγνώμη. Συγγνώμη αν είπε τα πράγματα όπως έχουν. «Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε», είπε ο Πάπας, λίγα λεπτά πριν την προσευχή, «δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα αλλού, σε αυτή την κουλτούρα της αδιαφορίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή