«Kυνήγι» Κινέζων πανεπιστημιακών στην Αμερική

«Kυνήγι» Κινέζων πανεπιστημιακών στην Αμερική

Θεωρούνται ύποπτοι κατασκοπείας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καχυποψία αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες πολλούς Κινέζους ερευνητές στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι εκμεταλλεύονται την ανοικτή φύση των ερευνητικών κέντρων για την υποκλοπή τεχνολογικών καινοτομιών για λογαριασμό του Πεκίνου. Ορισμένοι ερευνητές κινεζικής καταγωγής περιέγραψαν πως ένιωσαν προσβεβλημένοι όταν υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν σεμινάρια «ξένης ανάμειξης», με βίντεο που εμφάνιζαν μόνο Κινέζους επιστήμονες, ενώ η διαδικασία χορήγησης βίζας σε πολλούς από αυτούς καθυστερεί χωρίς προφανή λόγο. Ο καθηγητής Ανμίνγκ Χου κατηγορήθηκε από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για απάτη με αφορμή τη χρηματοδότηση μελέτης του από τη NASA, καθώς το FBI δεν πέτυχε να στοιχειοθετήσει κατηγορίες κατασκοπείας εναντίον του. Τον Σεπτέμβριο, ο Χου αθωώθηκε πανηγυρικά από δικαστήριο.

Αντιδράσεις σε Πρίνστον, Στάνφορντ και Μπέρκλεϊ για τη στάση κυβέρνησης και FBI απέναντι σε Κινέζους ερευνητές.

Η δίκη του δρος Χου αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα κρατικής υπερβολής. «Τα δικαιώματά μου καταπατήθηκαν, η φήμη μου επλήγη ανεπανόρθωτα και η οικογένειά μου υπέφερε. Αυτό είναι άδικο», τονίζει ο δρ Χου. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων πανεπιστημιακών κινεζικής καταγωγής θεωρεί ότι παρακολουθείται από κρατικές υπηρεσίες. Ορισμένοι κατηγορούν πρόγραμμα με ονομασία China Initiative, το οποίο εγκαινιάσθηκε επί προέδρου Τραμπ και συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αποθαρρύνει την υποκλοπή εμπορικών μυστικών από την Κίνα. Στην πραγματικότητα, όμως, αφορά κυρίως πανεπιστημιακούς και ερευνητές σε πανεπιστήμια. Σχεδόν 2.000 πανεπιστημιακοί σε ιδρύματα όπως τα πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Στάνφορντ και του Μπέρκλεϊ, υπέγραψαν ανοικτές επιστολές προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις έρευνες εις βάρος Κινέζων επιστημόνων. «Μεγάλο ποσοστό της τεχνολογικής μας ισχύος οφείλεται σε μετανάστες. Ζημιώνουμε τον εαυτό μας με τέτοιες τακτικές», υπογραμμίζει ο νομπελίστας φυσικός Στίβεν Τσου.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για ξενοφοβία και ρατσισμό. Το πρόβλημα είναι η απουσία αξιόπιστου κρατικού μηχανισμού πρόληψης της βιομηχανικής κατασκοπείας», λέει η Αννα Πουλίσι, ερευνήτρια του Κέντρου Ασφαλείας Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν. Πολλοί επιστήμονες εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις διαρκώς μεταβαλλόμενες και ενίοτε αλληλοαναιρούμενες διατάξεις που διέπουν τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θεωρούνται από το FBI ως η «κερκόπορτα» που αξιοποιεί η Κίνα για να εξαπλώσει την επιρροή της στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Πηγή του προβλήματος είναι, ωστόσο, η πίεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πάνω στους ερευνητές, οι οποίοι οφείλουν να αναζητήσουν χρηματοδότηση από εξωτερικές πηγές, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων με επιστημονικές μελέτες χωρίς άμεσο οικονομικό όφελος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή