Μ. Βρετανία: Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα επί 10 μέρες, ενώ έρχεται νέα κακοκαιρία

Μ. Βρετανία: Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα επί 10 μέρες, ενώ έρχεται νέα κακοκαιρία

Για απαράδεκτη κατάσταση κάνει λόγο υπουργός, κατηγορώντας τις εταιρίες παροχής

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες νοικοκυριά στη Μεγάλη Βρετανία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 10 μέρες, από την επέλαση της κακοκαιρίας, κι ενώ ήδη έρχεται στα βρετανικά νησιά νέο κύμα που απειλεί να βυθίσει περισσότερες περιοχές στο σκοτάδι.

Παρά την, ομολογουμένως καθυστερημένη, κινητοποίηση του κράτους για την αποκατάσταση της παροχής ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσει στη βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία από τα τέλη Νοεμβρίου, με τη συνδρομή και του στρατού που εστάλη στην περιοχή, τουλάχιστον 3.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ενέργεια από τις 26 Νοεμβρίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για περιοχές στη βορειοανατολική Αγγλία και στη βόρεια Σκωτία, ενώ υπάρχουν διάσπαρτα πολλά άλλα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, κυρίως εξαιτίας της πτώσης δέντρων σε δίκτυα ηλεκτρισμού.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Δικτύων Ενέργειας της Βρετανίας, μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής υπήρχαν ακόμη 3.190 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, τα περισσότερα στη ΒΑ Αγγλία. Επισημαίνεται πάντως ότι όλα τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς σύνδεση με το δίκτυο δικαιούνται αποζημίωσης έως και 140 στερλινών ανά ημέρα διακοπής, όσες μέρες κι αν αφορά.

Οι κάτοικοι που έχουν μείνει εδώ κι ένα δεκαήμερο χωρίς ρεύμα διαμαρτύρονται όχι μόνο ότι νιώθουν πως τους έχει εγκαταλείψει το κράτος, αλλά και ότι δεν υπάρχει καν ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης διότι «είμαστε μακριά».

Μ. Βρετανία: Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα επί 10 μέρες, ενώ έρχεται νέα κακοκαιρία-1

Σύμφωνα με το BBC, το προσωπικό στα βασιλικά κτήματα του Μπαλμόραλ, στο Αμπερντίνσιρ της Σκωτίας, έσπευσε να προμηθεύσει τα γειτονικά νοικοκυριά που δεν είχαν ρεύμα με ζεστό νερό και ζεστή σούπα για τους ηλικιωμένους, ενώ πήρε και… άπλυτα ρούχα από απομακρυσμένες κατοικίες και τα έπλυνε στα βασιλικά πλυντήρια του οικήματος Μπαλμόραλ.

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμη σπίτια χωρίς ρεύμα ύστερα από τόσες μέρες», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας, Κουόζι Κουόρτενγκ, επιρρίπτοντας ευθύνες στις ιδιωτικές εταιρίες παροχής ηλεκτρισμού. 

Το χειρότερο είναι ότι από τη Δευτέρα έχει αρχίσει να πλήττει τη Βρετανία και την Ιρλανδία νέο κύμα κακοκαιρίας που όχι μόνο δεν θα επιτρέψει την επανασύνδεση των νοικοκυριών αυτών αλλά αναμένεται να προσθέσει περισσότερα στον κατάλογο όσων έχουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης, στη Βρετανία του 2021.

Πηγή: Times Radio, BBC

Ειδήσεις σήμερα

Νέο κύμα κακοκαιρίας με έντονα φαινόμενα σε περιοχές της Ελλάδας ως την Τετάρτη

Ποτάμια οι δρόμοι στο Μεσολόγγι

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή