Γαλλία: Επεισοδιακή πρεμιέρα του Ερίκ Ζεμούρ

Γαλλία: Επεισοδιακή πρεμιέρα του Ερίκ Ζεμούρ

Ως δημοσιογράφος και τηλεοπτικός σχολιαστής, ο Ερίκ Ζεμούρ καταδικάστηκε δύο φορές για υποκίνηση φυλετικού μίσους

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως δημοσιογράφος και τηλεοπτικός σχολιαστής, ο Ερίκ Ζεμούρ καταδικάστηκε δύο φορές για υποκίνηση φυλετικού μίσους. Ως υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, εννοεί να μείνει πιστός στο πολιτικό παρελθόν του. Αυτό έδειξε η επεισοδιακή πρεμιέρα της εκστρατείας του, την περασμένη Κυριακή, όπου ο ακροδεξιός υποψήφιος υπέγραψε και τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του κόμματός του. Το όνομα αυτού: Reconquête, το γαλλικό αντίστοιχο του ισπανικού όρου Reconquista, που παραπέμπει στην Ανακατάκτηση των μουσουλμανικών εδαφών της Ιβηρικής από τα χριστιανικά βασίλεια του Βορρά.

Διαδηλώσεις

Η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του Ζεμούρ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στη Βιλπέντ, βορειοανατολικό προάστιο του Παρισιού, κοντά στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ», παρουσία περίπου 10.000 οπαδών του. Κάποιοι θαρραλέοι ακτιβιστές της οργάνωσης SOS Racisme, με T-shirts που έγραφαν «Οχι στον ρατσισμό», προσπάθησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα, για να εισπράξουν γροθιές και καρέκλες από εξαγριωμένους ακροδεξιούς. Μια νεαρή ακτιβίστρια μεταφέρθηκε αιμόφυρτη για τις πρώτες βοήθειες, ενώ δύο δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας Mediapart γρονθοκοπήθηκαν.

Ανακατάκτηση της Γαλλίας από τους μουσουλμάνους μετανάστες υπόσχεται ο ακροδεξιός υποψήφιος.

Καθώς ο Ζεμούρ προχωρούσε ανάμεσα στο πλήθος προς το βήμα του ομιλητή, ένας άνδρας άγνωστης, μέχρι χθες, ταυτότητας όρμησε και τον άρπαξε από τον λαιμό, προτού απομακρυνθεί από τους άνδρες ασφαλείας. Η εισαγγελία άνοιξε χθες έρευνα για όλα τα περιστατικά βίας στη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Υποψήφια η Πεκρές

Το Σάββατο, η Βαλερί Πεκρές αναδείχθηκε προεδρική υποψήφια του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, υπερισχύοντας του σκληροπυρηνικού Ερίκ Σιοτί. Η περιφερειάρχης της Ιλ ντε Φρανς αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρία Μέρκελ». Την Κυριακή άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζακ-Λικ Μελανσόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή