Κίνα: Χειραγώγησαν τον καιρό για εορτασμούς

Κίνα: Χειραγώγησαν τον καιρό για εορτασμούς

Οι κινεζικές μετεωρολογικές αρχές κατάφεραν να κάνουν τον ουρανό πιο γαλανό βομβαρδίζοντας τα σύννεφα πέρυσι τον Ιούλιο.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τον περασμένο Ιούλιο, το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα γιόρτασε την εκατονταετηρίδα του με μεγάλους εορτασμούς, όπως η τελετή που παρακολούθησαν χιλιάδες πολίτες στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. Μια ερευνητική εργασία από το Πανεπιστήμιο Τζινγκχουά αναφέρει ότι οι κινεζικές μετεωρολογικές αρχές κατάφεραν να ελέγξουν τον καιρό πριν από τους εορτασμούς, βομβαρδίζοντας τα σύννεφα για να κάνουν τον ουρανό πιο γαλανό. Ο βομβαρδισμός των νεφών είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού, κατά την οποία προστίθενται χημικές ουσίες, όπως μικρά σωματίδια ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα, προκαλώντας τη συγκέντρωση σταγονιδίων νερού γύρω τους και αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης. Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην τεχνική αυτή, παρά τα ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό αποτελεσματικότητάς της και τη συζήτηση κατά πόσον η χειραγώγηση του καιρού σε μια περιοχή θα μπορούσε να διαταράξει τα συστήματα σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, μια πρόσφατη ερευνητική εργασία εντόπισε καθοριστικά σημάδια ότι ο βομβαρδισμός νεφών την παραμονή της εκατονταετηρίδας προκάλεσε σημαντική πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η τελετή αντιμετώπιζε «πρωτοφανείς προκλήσεις», συμπεριλαμβανομένης μιας απροσδόκητης αύξησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και ενός συννεφιασμένου ουρανού.

Οι κινεζικές μετεωρολογικές αρχές κατάφεραν να κάνουν τον ουρανό πιο γαλανό βομβαρδίζοντας τα σύννεφα πέρυσι τον Ιούλιο.

Στη δημοσίευση στο περιοδικό Environmental Science, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής επιστήμης Ουάνγκ Καν και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι η δίωρη επιχείρηση βομβαρδισμού των νεφών την παραμονή της τελετής αύξησε την ένταση των βροχοπτώσεων. Η τεχνητή βροχή που προέκυψε, μείωσε κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα το επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων PM2,5  και άλλαξε την ένδειξη του δείκτη ποιότητας του αέρα, από «μέτρια» σε «καλή». Οι ερευνητές είπαν ότι η τεχνητή βροχή «ήταν το μόνο γεγονός εκτός κανονικότητας εκείνη την περίοδο», επομένως ήταν απίθανο η μείωση της ρύπανσης να είχε φυσικά αίτια. Η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει ενθουσιωδώς τον βομβαρδισμό των νεφών για τη χειραγώγηση του καιρού με σκοπό την προστασία των αγροτικών περιοχών ή κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή