Τετ α τετ Μακρόν με Όρμπαν στη Βουδαπέστη

Τετ α τετ Μακρόν με Όρμπαν στη Βουδαπέστη

Στη Βουδαπέστη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, την ερχόμενη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο συνόδου των ηγετών των κρατών του Βίσεγκραντ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στη Βουδαπέστη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, την ερχόμενη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο συνόδου των ηγετών των κρατών του Βίσεγκραντ –ομάδα τεσσάρων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης– που πρωτοστατούν στην αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Η απόφαση του Μακρόν να έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον αμφιλεγόμενο εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας έχει προκαλέσει επικρίσεις από πολιτικούς κύκλους στη Γαλλία. Σε μία προσπάθεια να αιτιολογήσει την απόφασή του, ο Μακρόν επικαλέστηκε την ανάγκη συντονισμού των πρωτοβουλιών του Μεγάρου των Ηλυσίων με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας σχετικά με τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε., που εγκαινιάζεται την 1η Ιανουαρίου.

«Ο πρόεδρος θα θίξει με τους ομολόγους του των κρατών του Βίσεγκραντ κρίσιμα θέματα, όπως η μετάβαση προς την περιβαλλοντικά υπεύθυνη οικονομία, οι ψηφιακές καινοτομίες στην Ενωση, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και των κοινωνικών προγραμμάτων, καθώς και η διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος», αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Συμμετοχή του Γάλλου προέδρου στη σύνοδο των κρατών του Βίσεγκραντ, ενόψει της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν έχουν συγκρουσθεί επανειλημμένως στην ευρωπαϊκή σκηνή –ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της θητείας Μακρόν–, με τον Ούγγρο λαϊκιστή πολιτικό να υπερασπίζεται εθνικιστικές θέσεις και τον Γάλλο πρόεδρο να προωθεί το όραμα μιας Ευρώπης με αλληλεγγύη και ενότητα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Η επίσκεψη Μακρόν στη Βουδαπέστη θα είναι η πρώτη για Γάλλο πρόεδρο στην Ουγγαρία, ύστερα από εκείνη του Νικολά Σαρκοζί το 2007. Ο Μακρόν θα ολοκληρώσει στη Βουδαπέστη την περιοδεία του σε 27 πρωτεύουσες της Ενωσης, στην πενταετή θητεία του. Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία, ενώ θα αποτίσει φόρο τιμής στην Ανιές Χελέρ, προσωπικότητα της αντίστασης στο κομμουνιστικό καθεστώς και αυστηρή επικρίτρια του καθεστώτος Ορμπαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή