Η Δημοκρατία στο επίκεντρο

Πάνω από 110 χώρες συμμετείχαν στη σύνοδο που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πρόγραμμα στήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας διεθνώς εγκαινίασε επισήμως χθες η Ε.Ε., διά στόματος της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τη συμμετοχή περισσoτέρων των 110 χωρών, η κ. Φον ντερ Λάιεν μίλησε για την πρόκληση που συνιστά σήμερα η άνοδος του αυταρχισμού και είπε ότι η Ε.Ε. θα διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ έως το 2027 για την προώθηση δημοκρατικών αξιών και του έργου οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο.

Ομιλία προέδρου Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ έως το 2027 για στήριξη δημοκρα- τικών αξιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ευρώπη έχει διδαχθεί την ανάγκη συνεχούς θωράκισης της δημοκρατίας, «γιατί ξέρουμε πόσο γρήγορα και με πόσο ολέθριο τρόπο μπορεί η Ιστορία να αλλάξει». Προειδοποίησε, δε, ότι «σήμερα οι εχθροί της δημοκρατίας χρησιμοποιούν νέα εργαλεία, υπερσύγχρονες τεχνολογίες, για να καταπιέσουν και να χειραγωγήσουν μέσω της συστηματικής παραπληροφόρησης», αλλά και ότι «η απολυταρχία μπορεί να γεννηθεί μέσα από τη δημοκρατία».

Η Δημοκρατία στο επίκεντρο-1
Ο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο χαρακτήρισε τη μάχη κατά των αυταρχικών δυνάμεων «καθοριστική πρόκληση των καιρών μας», ενώ στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη «συνεχιζόμενη απειλή που προκαλεί, όχι μόνον ο αυταρχισμός, αλλά και ο λαϊκισμός». (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Η Σύνοδος για τη Δημοκρατία έχει προκαλέσει επικρίσεις για ορισμένες από τις χώρες αμφίβολων δημοκρατικών διαπιστευτηρίων που επελέγησαν για να συμμετάσχουν (Πακιστάν, Φιλιππίνες), αλλά και προβληματισμό στις τάξεις της Ε.Ε. για τον αποκλεισμό της Ουγγαρίας. Η ουγγρική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία απέδωσε τον αποκλεισμό της στις καλές σχέσεις που διατηρούσε η κυβέρνηση Ορμπαν με τον προκάτοχο του κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – ερμηνεία την οποία απέρριψαν αξιωματούχοι της σημερινής αμερικανικής διοίκησης.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της εκστρατείας προώθησης της δημοκρατίας διεθνώς από την Ουάσιγκτον, σε μια εποχή που ισχυρά μη δημοκρατικά κράτη διατρανώνουν την αυξημένη αποτελεσματικότητά τους απέναντι στον δημοκρατικό κόσμο. Από τη διαχείριση της πανδημίας και την κούρσα της υψηλής τεχνολογίας μέχρι την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την οικονομική ευημερία, η Κίνα προεξαρχόντως, αλλά σε κάποια πεδία και η Ρωσία, προβάλλει ένα εναλλακτικό μοντέλο, το οποίο ισχυρίζεται ότι ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών.

Κίνα και Ρωσία

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου, εξέδωσε έκθεση στην οποία αναφερόταν στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο ως ενδεικτικά μιας χώρας σε παρακμή, όπου «τα χρήματα καθορίζουν τα πάντα» και όπου επικρατεί «πολιτική παράλυση», που καθιστά αδύνατη τη διακυβέρνηση. Σε ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στις 25 Νοεμβρίου χαρακτήριζε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ «κυνική» και «αξιοθρήνητη», δεδομένης «της κατάστασης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Δύση γενικότερα».

Στα εισαγωγικά του σχόλια, χθες, ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε τη μάχη κατά των αυταρχικών δυνάμεων «καθοριστική πρόκληση των καιρών μας». Παρέθεσε στοιχεία οργανισμών, όπως το Freedom House, που καταγράφουν υποχώρηση των δεικτών ελευθερίας και δημοκρατίας ανά τον κόσμο («μεταξύ των οποίων και στις Ηνωμένες Πολιτείες») και τόνισε: «Αυτές οι τάσεις επιδεινώνονται από παγκόσμιες προκλήσεις πιο σύνθετες από ποτέ».

«Προκειμένου να ενισχύσουμε τη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη απειλή που προκαλεί όχι μόνον ο αυταρχισμός αλλά και ο λαϊκισμός», υπογράμμισε στη δική του παρέμβαση στη σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, βίωσε από πρώτο χέρι τη διχαστική πολιτική συμπεριφορά, τις υποσχέσεις που διαψεύστηκαν και την κενή ρητορική τόσο του ακροαριστερού όσο και του ακροδεξιού λαϊκισμού – και απέρριψε και τους δύο», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή