Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ριζοσπαστικοποιούνται οι διαδηλωτές

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ριζοσπαστικοποιούνται οι διαδηλωτές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας, χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν βραδινές «βόλτες» για να διαμαρτυρηθούν τόσο για τους περιορισμούς όσο και για τους εμβολιασμούς. Οι διαδηλώσεις έχουν γίνει βίαιες, καθώς μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονται ακροδεξιά στοιχεία που εκμεταλλεύονται την οργή. Πώς θα εξελιχθούν οι αντιδράσεις στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς; Ο Ούρλριχ Βάγκνερ, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μάρμπουργκ, υποστηρίζει ότι αν η Γερμανία πράγματι περάσει νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως έκανε η Αυστρία, μπορεί οι αντιστάσεις να μειωθούν.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μια σαφής εντολή και από ψυχολογικής άποψης καθιστά πιο εύκολο το να υπακούσει κάποιος», υποστήριξε ο Βάγκνερ.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μια σαφής εντολή και από ψυχολογικής άποψης καθιστά πιο εύκολο το να υπακούσει κάποιος», υποστηρίζει ο καθηγητής Βάγκνερ.

Στην Αυστρία, ο ρόλος της Ακροδεξιάς για την υποκίνηση των διαδηλώσεων είναι ακόμη πιο εμφανής. Ομιλητής στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στη Βιέννη είναι ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας, Χέριμπερτ Κικλ. Παρότι νόσησε από κορωνοϊό πριν από δύο εβδομάδες, ο Κικλ προανήγγειλε τη «μεγαλύτερη διαδήλωση όλων των εποχών». Στις διαδηλώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και κίτρινα αστέρια ραμμένα σε μανίκια, σαν να υφίστανται οι αντιεμβολιαστές την ίδια καταπίεση με τους Εβραίους της ναζιστικής περιόδου.

«Είναι ένα περίεργο μείγμα», λέει για τους διαδηλωτές ο πρώην ευρωβουλευτής Οϊγκεν Φρόιντ. «Υπάρχουν και οικογένειες με μικρά παιδιά που ισχυρίζονται ότι παραβιάζεται η ιερότητα του σώματός τους, οπαδοί του εσωτερικισμού και της ομοιοπαθητικής». Ο ρυθμός εμβολιασμού στην Αυστρία είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, στο 67%. Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα με το υποχρεωτικό lockdown των 20 ημερών τον Νοέμβριο. Στην Ιταλία, η αρχική εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού αντιμετωπίστηκε με διαδηλώσεις, αλλά όχι τόσο έντονες. Ισως αυτό που βοήθησε, στην Ιταλία, ήταν η λειτουργία των ομόκεντρων κύκλων, με τα μέτρα να γίνονται προοδευτικά πιο αυστηρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή