ΗΠΑ – Ανεμοστρόβιλοι: Βιβλική καταστροφή με δεκάδες νεκρούς σε έξι πολιτείες

ΗΠΑ – Ανεμοστρόβιλοι: Βιβλική καταστροφή με δεκάδες νεκρούς σε έξι πολιτείες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΪΦΙΛΝΤ. Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν να χτενίζουν τα συντρίμμια αργά χθες το βράδυ με την ελπίδα να βρουν επιζώντες έπειτα από μια σειρά θανατηφόρων ανεμοστρόβιλων που έσπειραν την καταστροφή σε έξι πολιτείες στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κεντάκι, αφού η κακοκαιρία διέσχισε τις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ, κατεδαφίζοντας σπίτια και ισοπεδώνοντας επιχειρήσεις. Οι ασυνήθιστοι για τους χειμερινούς μήνες ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο κεριών και τα τμήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας σε μια μικρή πόλη στο Κεντάκι, διέλυσαν έναν οίκο ευγηρίας στο Μιζούρι και σκότωσαν τουλάχιστον έξι εργάτες σε μια αποθήκη της Amazon στο Ιλινόις. Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Αντι Μπεσίρ, είπε ότι οι ανεμοστρόβιλοι ήταν οι πιο καταστροφικοί στην Ιστορία της πολιτείας. Περίπου 40 εργάτες διασώθηκαν στο εργοστάσιο κεριών στην πόλη Μέιφιλντ, μέσα στο οποίο βρίσκονταν περίπου 110 άτομα όταν χτυπήθηκε από τους ανεμοστρόβιλους. Εως και 70 από τους 110 εργάτες θεωρούνταν αρχικά νεκροί, αλλά εκπρόσωπος της εταιρείας μείωσε τον αριθμό στους 16, λέγοντας ότι οκτώ εργαζόμενοι επιβεβαιώθηκαν νεκροί και οκτώ αγνοούνται. Θα ήταν «θαύμα» να βρούμε ακόμη κάποιον ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια, δήλωσε ο Μπεσίρ. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, 189 μέλη της Εθνικής Φρουράς αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης.

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ανεμοστρόβιλος χτύπησε έναν οίκο ευγηρίας στο Μονέτ του Αρκανσο. Στο Λίτσβιλ, ένας ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε ένα κατάστημα Dollar General Store, σκοτώνοντας ένα άτομο. Στο Τενεσί, τα έντονα καιρικά φαινόμενα σκότωσαν τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, ενώ άλλοι δύο, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν στα σπίτια τους στο Μιζούρι. Στο Ιλινόι, τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους μετά την κατάρρευση αποθήκης της Amazon στο Εντουαρντσβιλ. Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, δήλωσε σε tweet το Σάββατο ότι είναι «συντετριμμένος για την απώλεια των συνεργατών του».

Ανεμοστρόβιλοι χτύπησαν τις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ, κατεδαφίζοντας κτίρια και σπέρνοντας τον θάνατο.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η γένεση των ανεμοστρόβιλων οφείλεται σε μια σειρά από καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης μιας υπερκαταιγίδας που σχηματίστηκε στο βορειοανατολικό Αρκανσο και μετακινήθηκε προς το Μιζούρι, το Τενεσί και το Κεντάκι. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία δημιούργησαν το περιβάλλον για ένα τόσο ακραίο καιρικό φαινόμενο αυτή την εποχή, δήλωσε ο καθηγητής Γεωγραφικών και Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του βόρειου Ιλινόις, Βίκτορ Τζενσίνι. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε την Κυριακή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Κεντάκι, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόσθετη ομοσπονδιακή βοήθεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα ζητήσει από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να εξετάσει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην πρόκληση των καταιγίδων και έθεσε ερωτήματα για την έγκαιρη προειδοποίηση από τα συστήματα που εκπέμπουν σήμα κινδύνου σε περιπτώσεις θεομηνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή