Τουρκία: Ρεκόρ αγοράς ακινήτων από ξένους

Τουρκία: Ρεκόρ αγοράς ακινήτων από ξένους

Ολο και περισσότεροι ξένοι αγοράζουν ακίνητα στην Τουρκία, με τις πωλήσεις να έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50% τον Νοέμβριο.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ολο και περισσότεροι ξένοι αγοράζουν ακίνητα στην Τουρκία, με τις πωλήσεις να έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50% τον Νοέμβριο. Οι πωλήσεις έφεραν δισεκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα, καθώς η πτώση της τουρκικής λίρας έκανε τις αγορές σημαντικά φθηνότερες για όσους αγοράζουν με μετρητά. Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, παρά τον πληθωρισμό που ξεπερνάει το 20%, η αγορά ακινήτων άνθησε τον Νοέμβριο. Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 59% από έτος σε έτος για 178.814 ακίνητα. «Οσοι βλέπουν τη στέγη ως άμυνα έναντι του πληθωρισμού, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απότομη αύξηση των πωλήσεων τον Νοέμβριο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της TSKB Real Estate Appraisal, Μακμπουλέ Γιονέλ Μαγιά, προσθέτοντας ότι τα χαμηλότερα επιτόκια δανείων των κρατικών τραπεζών είχαν αντίκτυπο στην αύξηση των πωλήσεων.

Τα 7.363 σπίτια που πουλήθηκαν σε ξένους τον Νοέμβριο αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από τότε που άρχισε η καταγραφή δεδομένων, το 2013.

Ετήσιο άλμα των πωλήσεων κατά 59% τον Νοέμβριο εξαιτίας της «βουτιάς» της λίρας.

Πρώτοι οι Ιρανοί

Ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων αγοραστών ήταν Ιρανοί πολίτες, ακολουθούμενοι από Ιρακινούς και Ρώσους. Η πιο δημοφιλής τοποθεσία ήταν η Κωνσταντινούπολη με 2.922 πωλήσεις, ακολουθούμενη από την Αττάλεια και την Αγκυρα. Ανάμεσα στους λόγους για την εκτόξευση των αγορών ακινήτων είναι και η βελτίωση των σχέσεων της Αγκυρας με τις χώρες του Κόλπου, που προσελκύει επενδυτές από τη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ξένοι έχουν δαπανήσει πάνω από 196.000 δολάρια κατά μέσον όρο ανά ακίνητο την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, λίγο χαμηλότερα δηλαδή από τα 250.000 δολάρια που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν τουρκικό διαβατήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή