Αρνητές: Σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σαξονίας μέσω Telegram

Αρνητές: Σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σαξονίας μέσω Telegram

Ερευνες μετά τις απειλές κατά της ζωής του πρωθυπουργού του κρατιδίου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Ερευνες σε πέντε διευθύνσεις στη Δρέσδη και σε μία στη γειτονική πόλη Χάιντεναου πραγματοποίησε χθες το πρωί δύναμη 140 αστυνομικών, μετά τις απειλές που διατυπώθηκαν κατά της ζωής του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ. Εξι άτομα –πέντε άνδρες και μία γυναίκα– ερευνώνται ως σχετιζόμενα με τις απειλές της ομάδας DresdenOfflinevernetzung (Δρέσδη-δίκτυο εκτός Ιντερνετ).

Οι Αρχές εντόπισαν ένα τόξο καθώς και τμήματα όπλων, τα οποία δεν είναι βέβαιο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η έρευνα άρχισε μετά την εκπομπή «Frontal» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης, η οποία περιηγήθηκε τον σκοτεινό κόσμο της εφαρμογής Telegram. Υπό το πρίσμα της ανωνυμίας, αλλά και κάποιες φορές γράφοντας με τα ονοματεπώνυμά τους, οι αρνητές των μέτρων κατά του κορωνοϊού οργανώνουν τις αντιδράσεις τους, απειλώντας κάποιες φορές, ανοικτά με χρήση βίας. Την περασμένη εβδομάδα, διαδηλωτές με πυρσούς εμφανίστηκαν μπροστά στο σπίτι της υπουργού Εσωτερικών του κρατιδίου, ενώ απειλητικές επιστολές, οι οποίες περιείχαν μεταξύ άλλων και κομμάτια κρέατος, εστάλησαν σε τουλάχιστον δέκα πολιτικούς, δημοσιογράφους και αξιωματούχους.

Η Ακροδεξιά

Οι παρατηρητές της ακροδεξιάς σκηνής στη Γερμανία σημειώνουν ότι οι λεγόμενοι Querdenker (διαφορετικά σκεπτόμενοι) έχουν παραγκωνιστεί στις διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών μέτρων από ακροδεξιά στοιχεία που έχουν κατορθώσει –μέσα από την αντίθεσή τους στα μέτρα– να βρουν νέα ακροατήρια. Το δε ακροδεξιό κόμμα Freie Sachsen (Ελεύθερη Σαξονία) έχει αυξήσει την επιρροή του. Κάθε λίγα χρόνια, η Ακροδεξιά αναζητεί νέο όχημα (τα προηγούμενα χρόνια το όχημα ήταν η μετανάστευση) αλλά ένα στοιχείο φαίνεται ότι μένει ίδιο: το θέατρο της δράσης της παραμένει η Σαξονία. Το κρατίδιο που απασχόλησε τη γερμανική κοινή γνώμη μέσα από το αντιμεταναστευτικό κίνημα Pegida, βρίσκεται τελευταίο στη λίστα εμβολιασμών και πρώτο στη λίστα κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στην πρώτη του ομιλία προς τη Βουλή ως καγκελάριος, ο Ολαφ Σολτς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα απευθυνόμενος όχι στους αρνητές αλλά σε αυτούς που απειλούν με χρήση βίας. «Η κυβέρνηση σέβεται όσους έχουν αμφιβολίες», είπε ο Σολτς. «Θέλουμε διάλογο, είμαστε ανοικτοί σε αντίθετα επιχειρήματα. Αλλά, ως κράτος δικαίου, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δημοκρατικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας εναντίον μιας ισχνής μειονότητας που εμφανίζεται με πυρσούς και που προσπαθεί να εκφοβίσει με τη βία και με απειλές προς τη ζωή».

Αστυνομική δύναμη 140 ατόμων επικεντρώνεται σε έξι άτομα ως βασικούς υπόπτους.

Οι μορφές της οργής

«Η δυσκολία έγκειται στις διαφορετικές μορφές που παίρνει η οργή. Δεν είναι όλοι οι ανεμβολίαστοι αντιεμβολιαστές, δεν είναι όλοι οι αντιεμβολιαστές ακροδεξιοί και δεν οργανώνουν όλοι οι ακροδεξιοί δολοφονικές επιθέσεις, ούτε στέλνουν απειλητικές επιστολές σε μέλη της κυβέρνησης», σημείωσε το περιοδικό Der Spiegel. «Ετσι, οι πολιτικοί και η αστυνομία πρέπει να βρουν απαντήσεις σε πολύ διαφορετικά ερωτήματα. Πώς μπορεί κανείς να συλλάβει τους εξτρεμιστές, να απομονώσει τα ριζοσπαστικά στοιχεία, να επικοινωνήσει με τους οργισμένους, να πείσει τους διστακτικούς;» διερωτάται το γερμανικό περιοδικό.

H Γερμανία σκοπεύει να καθιερώσει από τις 16 Μαρτίου υποχρέωση εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και κάποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε σειρά δημοσίων χώρων έχει περιοριστεί δραστικά. Οι κανόνες για τη χρήση μάσκας καθίστανται αυστηρότεροι, ιδίως σε εκείνα τα σχολεία στα οποία είχε καταργηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Ο ρυθμός με τον οποίο η παραλλαγή «Ομικρον» του κορωνοϊού κατακτά την Ευρώπη έχει θορυβήσει και τις γερμανικές αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτών που θα κληθούν να παράσχουν επικουρικές υπηρεσίες από 12.000 σε 17.500.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή