Χάπι Merck: Η Δανία άναψε «πράσινο φως» στη χορήγησή του

Χάπι Merck: Η Δανία άναψε «πράσινο φως» στη χορήγησή του

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δανία ενέκρινε σήμερα τη θεραπεία με το αντιιικό χάπι molnupiravir (μολνουπιραβίρη) της φαρμακευτικής εταιρίας Merck για ασθενείς που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19, περιλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

Η θεραπεία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων από κορωνοϊό, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ε.Ε. συνέστησε τον Νοέμβριο τη χρήση του για ενήλικες προτού προβεί σε μια ευρύτερη σύσταση.

Ανακοινώνοντας την έγκρισή της για περιορισμένη χρήση στη Δανία, η επικεφαλής ιατρική αξιωματούχος της Υγειονομικής Αρχής Κριστίνε Μολ Χάρμπε είπε: «Πιστεύουμε πως τα οφέλη της θεραπείας υπερέχουν των μειονεκτημάτων για τους ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19».

Η Βρετανία έγινε τον περασμένο μήνα η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη θεραπεία, η οποία αναπτύχθηκε από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics και για την οποία η Merck λέει ότι έχει υπογράψει συμφωνίες για συνολικά τουλάχιστον επτά εκατομμύρια δόσεις.

Ο EMA συνέστησε οι ασθενείς να αρχίσουν τη θεραπεία με το χάπι της Merck –που φέρει την ονομασία Lagevrio στην ΕΕ– τις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων για τους ενήλικες που δεν χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου και κινδυνεύουν με επιδείνωση της ασθένειας.

Πρόσφατα δεδομένα από δοκιμές έδειξαν ωστόσο πως το φάρμακο μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους μεταξύ των ασθενών που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόνο κατά περίπου 30%.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ έχει αρχίσει επίσης την εξέταση του Paxlovid, ενός αντιιικού χαπιού της αντίπαλης Pfizer το οποίο όπως είπε η εταιρία τον περασμένο μήνα μειώνει κατά 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου για τους ενήλικες που κινδυνεύουν με σοβαρή μόλυνση.

Το χάπι της Pfizer θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του έτους.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT