Οφθαλμικές σταγόνες, αντίδοτο στην πρεσβυωπία

Οφθαλμικές σταγόνες, αντίδοτο στην πρεσβυωπία

Πρωτοποριακό σκεύασμα σε σταγόνες θα αντικαταστήσει τα γυαλιά πρεσβυωπίας, βελτιώνοντας αυτοστιγμή την όραση.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοποριακό σκεύασμα σε σταγόνες θα αντικαταστήσει τα γυαλιά πρεσβυωπίας, βελτιώνοντας αυτοστιγμή την όραση. Η φαρμακευτική ουσία Vuity, που κυκλοφορεί από χθες σε φαρμακεία των ΗΠΑ, χορηγείται μία φορά την ημέρα και μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες της να βλέπουν κοντινά αντικείμενα ή κείμενα, χωρίς να επηρεάζεται η μακρινή τους όραση.

«Οσοι δεν θέλουν να ψάχνουν διαρκώς τα γυαλιά πρεσβυωπίας τους θα διαπιστώσουν ότι οι σταγόνες αυτές θα αποτελέσουν χρήσιμη εναλλακτική λύση», λέει ο δρ Σκοτ Μακρέι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ροτσέστερ της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ποσοστό 90% των Αμερικανών ενηλίκων άνω των 45 ετών αναφέρει προβλήματα πρεσβυωπίας. Για να εστιάσει σε αντικείμενα σε μικρή απόσταση, ο φακός του οφθαλμού πρέπει να αλλάξει σχήμα, κάτι που καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο καθώς ο φακός χάνει την ελαστικότητά του. «Η ικανότητά μας να ζουμάρουμε χάνεται με την ηλικία», λέει ο δρ Μακρέι.

Η φαρμακευτική ουσία Vuity αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική σε ανθρώπους με ήπια πρεσβυωπία, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα 45-55 ετών.

Το Vuity ενισχύει την όραση προκαλώντας συστολή της κόρης του ματιού. «Η μικρή κόρη δημιουργεί φαινόμενο τρύπας βελόνας, που περιορίζει το περιφερειακό φως και επιτρέπει την καλύτερη παρατήρηση του αντικειμένου», λέει ο δρ Στίβεν Ορλιν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Η δραστική ουσία του φαρμάκου, η πιλοκαρπίνη, χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Η έρευνα της ιατρικής ομάδας έδειξε ότι μία σταγόνα Vuity βελτιώνει την μακρινή όραση για έξι ώρες και την κοντινή για δέκα.

Ο δρ Μακρέι επισημαίνει ότι το νέο φάρμακο αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό σε ασθενείς με ήπια πρεσβυωπία, δηλαδή ανθρώπους μεταξύ 45 και 55 ετών. Πιο ηλικιωμένοι ασθενείς με πιο σοβαρή πρεσβυωπία διαπιστώθηκε ότι δεν αντιδρούν τόσο καλά στην ουσία, η οποία δεν περιορίζει σημαντικά την οφθαλμική αυτή πάθηση των ενηλίκων. Παρότι οι κλινικές δοκιμές δεν διαπίστωσαν σημαντικές παρενέργειες από τη χρήση Vuity, σε ποσοστό 14% οι συμμετέχοντες στην κλινική μελέτη ανέφεραν ελαφρείς πονοκεφάλους, ενώ 5% ανέφεραν ερεθισμό των οφθαλμών και υπερβολική ροή δακρύων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή