Ρεκόρ συλλήψεων δημοσιογράφων το 2021

Ρεκόρ συλλήψεων δημοσιογράφων το 2021

Φυλακίστηκαν τουλάχιστον 488 άτομα σε όλο τον κόσμο λόγω της δουλειάς τους να ενημερώνουν

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τα αυταρχικά καθεστώτα της Κίνας και της Λευκορωσίας και η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ αποτελούν τους χειρότερους ενόχους όσον αφορά τη φυλάκιση δημοσιογράφων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οργανισμού για τις ελευθερίες του Τύπου.

Το 2021 δολοφονήθηκαν 46 δημοσιογράφοι – ο χαμηλότερος απολογισμός εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, τουλάχιστον 488 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο φυλακίστηκαν λόγω της δουλειάς τους. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγράψει ποτέ ο οργανισμός. Η έκθεση διευκρίνισε ότι 103 από αυτούς δεν είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αλλά ακτιβιστές που εκφράζουν τις απόψεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έκθεση κατονομάζει πέντε χώρες για την αύξηση των συλλήψεων. Ο οργανισμός κατέγραψε 127 κρατούμενους δημοσιογράφους στην Κίνα, 53 στη Μιανμάρ και 32 στη Λευκορωσία. Το Βιετνάμ και η Σαουδική Αραβία σημειώνονται επίσης με 43 και 31 συλλήψεις αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η «εξαιρετική αύξηση της αυθαίρετης κράτησης αποδίδεται κυρίως σε τρεις χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις αδιαφορούν για το αίτημα των πολιτών τους για δημοκρατία. Το μέγεθος αυτών των στοιχείων είναι επίσης ενδεικτικό μιας ολοένα και πιο ανελέητης καταστολής των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή