Δυτικό «όχι» στο ρωσικό προσχέδιο

Δυτικό «όχι» στο ρωσικό προσχέδιο

Σκληροί οι όροι που θέτει η Μόσχα για σύναψη αμυντικής συμφωνίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Προσχέδιο αμυντικής συμφωνίας με τη Δύση δημοσιοποίησε χθες η Μόσχα, απαιτώντας από το ΝΑΤΟ να αρνηθεί την υποψηφιότητα για ένταξη στη Συμμαχία της Ουκρανίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και να σταματήσει την ενίσχυση δυνάμεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τις απαιτήσεις της Ρωσίας απέρριψαν αμέσως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Το προσχέδιο καλεί επίσης σε απαγόρευση αποστολών αμερικανικών και ρωσικών πλοίων και αεροσκαφών σε γεωγραφικές ζώνες, από όπου η μία χώρα θα έχει τη δυνατότητα να πλήξει την άλλη, ενώ καταλήγει ζητώντας την αναστολή κάθε στρατιωτικού γυμνασίου κοντά σε ρωσικό έδαφος. Οι υπερβολικές απαιτήσεις της Μόσχας δεν έγιναν δεκτές από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να έχει λόγο στη διεύρυνση της Συμμαχίας. Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι κάθε αμυντική διαπραγμάτευση με τη Μόσχα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις ανησυχίες της Συμμαχίας, αλλά και να περιλάβει την Ουκρανία και άλλους εταίρους της Δύσης.

Η Ρωσία απαιτεί την αναστολή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και ζητεί την απόσυρση νατοϊκών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Η δημοσιοποίηση των προσχεδίων αμυντικής συμφωνίας πραγματοποιείται εν μέσω ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στη μεθόριό της με την Ουκρανία, ενισχύοντας τους φόβους της Δύσης για ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Τα προσχέδια, που περιλαμβάνουν συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ – Ρωσίας και ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ, περιέχουν δεσμεύσεις για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων και αποφυγή ασκήσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι πρόθυμη και έτοιμη να εγκαινιάσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ, «ακόμη και αύριο».

Το ρωσικό προσχέδιο αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην έκκληση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε την περασμένη εβδομάδα εγγυήσεις ασφαλείας από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους μέσω βίντεο. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν για «σοβαρές επιπτώσεις» ενδεχόμενης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι 70.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μετακινηθεί στα σύνορα της χώρας τους με την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή