ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Ξήλωσαν το μνημείο για τη σφαγή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν (εικόνες)

Το κινεζικό καθεστώς έχει επιβληθεί ολοκληρωτικά στην πρώην βρετανική αποικία

Χονγκ Κονγκ: Ξήλωσαν το μνημείο για τη σφαγή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν (εικόνες)

Την αποκαθήλωση του μνημείου για τη σφαγή στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου το 1989 από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ επέβαλαν οι κινεζικές αρχές, σε μια ακόμη επίδειξη δύναμης του κινεζικού καθεστώτος στην πρώην βρετανική αποικία.

Η απομάκρυνση του λεγόμενου «Πυλώνα της Ντροπής» («Pillar of Shame») το βράδυ της Τετάρτης συνιστά περαιτέρω καταπίεση στο άλλοτε φιλελεύθερο θύλακο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που ήταν ένα από τα ελάχιστα σημεία στην Κίνα όπου επιτρεπόταν η τιμή των θυμάτων της φοιτητικής κινητοποίησης στην Πλατεία Ουράνιας Γαλήνης του Πεκίνου πριν 32 έτη.

Χονγκ Κονγκ: Ξήλωσαν το μνημείο για τη σφαγή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν (εικόνες)-1

Πρόκειται για μαρμάρινη στήλη με μορφές των φοιτητών που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη έμπρακτη αμφισβήτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας και κατεστάλη με τρόπο αιματηρό.

Όταν έλαβε χώρα η στάση των φοιτητών, το Χονγκ Κονγκ ήταν ακόμη υπό βρετανικό έλεγχο. Το 1997 πέρασε στην Κίνα.

Το θέμα της Πλατείας Τιεν Αν Μεν είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, σχεδόν ταμπού, στην Κίνα, και το πανεπιστήμιο είχε ζητήσει την απομάκρυνση της στήλης από τον Οκτώβριο.

Χονγκ Κονγκ: Ξήλωσαν το μνημείο για τη σφαγή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν (εικόνες)-2

«Η απόφαση για το γηρασμένο άγαλμα βασίστηκε σε εξωτερική νομική συμβουλή και εκτίμηση του κινδύνου, προς το συμφέρον του πανεπιστημίου», ανέφερε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Το νυχτερινό ξήλωμα του ύψους 8 μέτρων έργου τέχνης ολοκληρώθηκε με υπαλλήλους ασφαλείας να προσπαθούν να αποτρέψουν τους ρεπόρτερ από την κινηματογράφηση του γεγονότος.

Πηγή: BBC, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις