ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Άλλα δύο μνημεία για την Τιεν Αν Μεν απομακρύνθηκαν από πανεπιστήμια

Η απομάκρυνση των μνημείων έγινε καθώς οι αρχές λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα βάσει ενός νόμου για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε από την Κίνα

Χονγκ Κονγκ: Άλλα δύο μνημεία για την Τιεν Αν Μεν απομακρύνθηκαν από πανεπιστήμια

Άλλα δύο πανεπιστήμια στο Χονγκ Κονγκ απομάκρυναν σήμερα δημόσια μνημεία για τις διαδηλώσεις της Τιεν Αν Μεν του 1989 στο Πεκίνο, έπειτα από την αποκαθήλωση ενός αγάλματος που είχε κατασκευαστεί στη μνήμη των θυμάτων της καταστολής, σε ένα άλλο πανεπιστήμιο αυτή την εβδομάδα.

Η απομάκρυνση μνημείων από το Κινέζικο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Λίνγκναν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο έγινε καθώς οι αρχές λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα βάσει ενός νόμου για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε από την Κίνα.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως ο νόμος χρησιμοποιείται για να κατασταλεί η κοινωνία των πολιτών, να φυλακιστούν οι υποστηρικτές της δημοκρατίας και να συντριβούν οι βασικές ελευθερίες, αλλά οι αρχές λένε πως οι νόμοι για την ασφάλεια έχουν αποκαταστήσει τη σταθερότητα έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις του 2019.

Λίγο πριν από την αυγή, ένα μπρούτζινο άγαλμα ύψους 6,4 μέτρων που αναπαριστούσε τη «Θεά της Δημοκρατίας» κρατώντας ψηλά στο χέρι μια φλόγα απομακρύνθηκε από μια δημόσια πλατεία στο Κινέζικο Πανεπιστήμιο.

Σε μια ανακοίνωση το πανεπιστήμιο ανέφερε πως «το άγαλμα που δεν είχει λάβει άδεια» απομακρύνθηκε έπειτα από μια «εσωτερική αξιολόγηση».

Ο δημιουργός του γλυπτού, το οποίο βρισκόταν στην πανεπιστημιούπολη για περισσότερο από μία δεκαετία, είχε ως έμπνευση ένα δεκάμετρο άγαλμα από σοβά και αφρό που είχαν ανεγείρει οι φοιτητές στην πλατεία Τιεν Αν Μεν για να συμβολίσει την αποφασιστικότητά τους να επιδιώξουν την ελευθερία και τη δημοκρατία στην υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση Κίνα.

«Φέρτε την πίσω»

Μια ομάδα περίπου 20 φοιτητών συγκεντρώθηκε για να καταγγείλει την ενέργεια του πανεπιστημίου τους, μοιράζοντας φέιγ βολάν της 4ης Ιουνίου καθώς και πόστερ αγνοουμένων της θεάς της δημοκρατίας με τις λέξεις: «Την έχετε δει;». Ένα άλλο έλεγε: «Φέρτε την πίσω».

Άλλοι απόθεσαν χρυσάνθεμα, που στην κινέζικη παράδοση συμβολίζει το πένθος, άναψαν κεριά εκεί όπου βρισκόταν το άγαλμα και τραγούδησαν το “Bloodstained Glory” σε ανάμνηση των εκατοντάδων, πιθανόν χιλιάδων, ανθρώπων που σκοτώθηκαν το 1989.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην ηπειρωτική Κίνα όπου οι αρχές απαγορεύουν οποιεσδήποτε δημόσιες εκδηλώσεις για την 4η Ιουνίου, το Χονγκ Κονγκ ήταν προηγουμένως το μόνο μέρος σε κινεζικό έδαφος όπου επιτρέπονταν τέτοιες εκδηλώσεις.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, ωστόσο, η αστυνομία, επικαλούμενη κινδύνους λόγω της Covid-19, απαγόρευσε μια ετήσια αγρυπνία με κεριά στην οποία συμμετέχουν συνήθως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Επίσης πριν από την αυγή σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, το Πανεπιστήμιο Λίνγκναν του Χονγκ Κονγκ αποκαθήλωσε ένα γλυπτό ανάγλυφο σε τοίχο για την Τιεν Αν Μεν που αναπαριστούσε τη «Θέα της Δημοκρατίας» και μια σειρά άρματα μάχης μπροστά από έναν μοναχικό διαδηλωτή — καθώς και θύματα που πυροβολήθηκαν από Κινέζους στρατιώτες.

‘Οταν ρωτήθηκε από το Reuters αν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ είχαν δώσει οδηγίες και στα τρία πανεπιστήμια να απομακρύνουν αυτά τα μνημεία για την Τιεν Αν Μεν, το γραφείο της επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, δήλωσε «ουδέν σχόλιον».

«Μία χώρα, δύο συστήματα»

Ο γλύπτης των δύο εργών, ο Τσεν Ουέιμινγκ, δήλωσε στο Reuters ότι θα καταθέσει αγωγή εναντίον των πανεπιστημίων αν τα έργα του υποστούν οποιαδήποτε ζημά.

Στην κύρια αίθουσα της φοιτητικής ένωσης στο Πανεπιστήμιο Λίνγκναν, μια εντυπωσιακή κόκκινη ζωγραφιά της Θεάς της Δημοκατίας καλύφθηκε επίσης με γκρίζα μπογιά.

Οι φοιτητές απάντησαν κολλώντας μια κόλλα χαρτί με τη λέξη «ντροπή» πάνω στην καλυμμένη εικόνα, αλλά απομακρύνθηκε γρήγορα από φρουρούς ασφαλείας.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Ρόιτερς, το Πανεπιστήμιο Λίνγκναν ανέφερε πως αντικείμενα που μπορεί να συνιστούν «νομικό κίνδυνο και κίνδυνο ασφαλείας», «καθαρίστηκαν ή απομακρύνθηκαν και αποθηκεύτηκαν κατάλληλα».

Όταν το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε από την κυριαρχία της Βρετανίας στην Κίνα το 1997, έλαβε υποσχέσεις για ευρεία αυτονομία και ελευθερίες από την Κίνα στη βάση της διευθέτησης «μία χώρα, δύο συστήματα».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ αποσυναρμολόγησε και απομάκρυνε έναν «πυλώνα της ντροπής» ύψους οκτώ μέτρων για τα θύματα της καταστολής στην Τιεν Αν Μεν.

Η απομάκρυνση αυτών των συμβολικών μνημείων από τρία πανεπιστήμια, του ενός αμέσως μετά το άλλο, σημαίνει πως δεν απομένουν σχεδόν καθόλου μνημεία της Τιεν Αν Μεν σε δημόσια θέα στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr