ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αρνητικός στον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός Μπένετ

Η κόρη του προσβλήθηκε από την Covid-19

Ισραήλ: Αρνητικός στον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός Μπένετ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ βρέθηκε αρνητικός στην Covid-19, αφού η 14χρονη κόρη του προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Μπένετ αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο και επέστρεψε στο σπίτι του για να τεθεί σε αυτοαπομόνωση όταν πληροφορήθηκε ότι η κόρη του βρέθηκε θετική, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων στο Ισραήλ λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Αργότερα υποβλήθηκε σε τεστ PCR, το οποίο βρήκε αρνητικό, όμως αποφάσισε να παραμείνει σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε την αναμνηστική δόση του εμβολίου στις 20 Αυγούστου. Η κόρη του είναι επίσης εμβολιασμένη. Το γραφείο του δεν αποκάλυψε αν η 14χρονη έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον ή από τη Δέλτα, που επίσης κυκλοφορεί ευρέως στο Ισραήλ.

Ο Μπένετ είχε επικριθεί επειδή η σύζυγος και τα παιδιά του πήγαν για διακοπές στο εξωτερικό, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μολονότι είχε απευθύνει έκκληση στους Ισραηλινούς να ακυρώσουν τυχόν σχέδιά τους για ταξίδια στο εξωτερικό, για να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης της Όμικρον. Αργότερα η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα που απαγορεύουν στους Ισραηλινούς να ταξιδεύουν στις περισσότερες χώρες. Είχε προηγηθεί η απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών στο Ισραήλ.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν ανακοινώσει 1.118 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον και ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από την παραλλαγή αυτήν διπλασιάζεται κάθε δύο ημέρες.

2.000 νεκροί γερανοί

Περισσότεροι από 2.000 γερανοί πέθαναν λόγω της γρίπης των πτηνών, σε ένα μεγάλο φυσικό δρυμό στο βόρειο Ισραήλ, ανέφεραν σήμερα οι αρμόδιοι της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φύσης και Πάρκων.

«Μέχρι τώρα 2.000 γερανοί πέθαναν και εκτιμάται ότι 10.000 έχουν προσβληθεί» σύμφωνα με τον Οχάντ Χατσόφε, έναν ορνιθολόγο της Υπηρεσίας αυτής. 

«Υπολογίζουμε ότι το ένα πέμπτο του πληθυσμού των γερανών στο Ισραήλ έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών», εξήγησε ο Ούρι Νάβεχ, ο αναπληρωτής διευθυντής του επιστημονικού τμήματος της Υπηρεσίας Φύσης και Πάρκων. Κάθε χρόνο καταγράφονται κρούσματα στο Ισραήλ «αλλά φέτος είναι περισσότερα» και ο αριθμός των πουλιών που πέθαναν από την Δευτέρα είναι «πρωτοφανής».

Από τον Οκτώβριο, όπως κάθε χρόνο, περισσότεροι από 100.000 γερανοί σταματούν για να ξεκουραστούν στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην κοιλάδα Χούλα, στα βόρεια. Περίπου 40.000 ξεχειμωνιάζουν εκεί και από τον Μάρτιο φεύγουν για να επιστρέψουν στις ζώνες αναπαραγωγής τους.

Σε αγροτικές κοινότητες του βόρειου Ισραήλ έχουν εντοπιστεί και άλλες εστίες της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, κυρίως σε πουλερικά. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύεται η πώληση αυγών από αυτά τα πτηνοτροφεία. Θα ληφθούν μέτρα για την εισαγωγή αυγών, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις.

Μολονότι ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο είναι αμελητέος, το στέλεχος H5N1 μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο αν προσβάλει ανθρώπους. «Είναι μοιραίο για το 36-50% των ανθρώπων που θα προσβληθούν», εξήγησε ο Χατσόφε. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr