Με το νέο έτος οι συνομιλίες Δύσης και Ρωσίας

Με το νέο έτος οι συνομιλίες Δύσης και Ρωσίας

Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ με θέμα τις εγγυήσεις που ζητάει η Ρωσία για την ασφάλεια των συνόρων της. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.  

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ με θέμα τις εγγυήσεις που ζητάει η Ρωσία για την ασφάλεια των συνόρων της. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.  «Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν βασικά με τις ΗΠΑ αμέσως μετά το τέλος των εορτών της Πρωτοχρονιάς», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Η πρώτη εργάσιμη ημέρα του χρόνου στη Ρωσία είναι η 10η Ιανουαρίου. Η Μόσχα θεωρεί ότι οι όλο και στενότερες σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία απειλούν ζωτικά συμφέροντά της, καθώς οδηγούν σε εγκατάσταση δυτικών οπλικών συστημάτων πολύ κοντά στα σύνορά της. Κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων εντός της Ρωσίας τούς τελευταίους μήνες έχουν προξενήσει φόβους στην Ουκρανία ότι επίκειται ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία αρνείται ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά της και προτείνει την υπογραφή αμερικανορωσικής συνθήκης για θέματα ασφαλείας και τη σύναψη ανάλογης συμφωνίας με το ΝΑΤΟ. Για τον σκοπό αυτό προβλέπονται συνομιλίες της Μόσχας με την Ουάσιγκτον, ξεχωριστές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και ξεχωριστές συνομιλίες στους κόλπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

 «Είναι σημαντικό να μην γίνουν οι προτάσεις μας αντικείμενο ατέρμονων συζητήσεων, όπως αυτές για τις οποίες φημίζεται η Δύση», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει προτείνει τη 12η Ιανουαρίου ως ημερομηνία για τη σύγκληση του συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Η Μόσχα προτείνει την υπογραφή αμερικανορωσικής συνθήκης για θέματα ασφαλείας και τη σύναψη ανάλογης συμφωνίας με το ΝΑΤΟ.

Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι στέλνει πυραύλους «στο κατώφλι της Ρωσίας».

«Εμείς δεν βάζουμε τους πυραύλους μας στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά ή το Μεξικό», είπε. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην υπόσχεση που είχε δώσει το 1990 ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ, προς τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ότι η δυτική συμμαχία δεν θα μετακινηθεί «ούτε μία ίντσα πιο ανατολικά». «Μετά έκαναν πέντε διαδοχικά κύματα διεύρυνσης», είπε ο Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή