Πολωνικό προεδρικό βέτο για κανάλι των ΗΠΑ

Πολωνικό προεδρικό βέτο για κανάλι των ΗΠΑ

Στις αρχές Δεκεμβρίου χιλιάδες Πολωνοί είχαν διαδηλώσει έξω από το προεδρικό μέγαρο με αίτημα «ελεύθερα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, άσκησε βέτο σε νόμο που θα απέκλειε από τη χώρα τηλεοπτικό κανάλι αμερικανικής ιδιοκτησίας. «Θα ασκήσω βέτο», είπε ο Ντούντα σε τηλεοπτική δήλωση, μετά τις έντονες επικρίσεις για το περιεχόμενο του νόμου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε από τη συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος PiS επρόκειτο να απαγορεύσει σε εταιρείες που έχουν έδρα εκτός Ε.Ε. να κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών πολωνικών μέσων ενημέρωσης.

Το σημαντικότερο μέσο ενημέρωσης στην κατηγορία αυτή είναι το TVN, ιδιοκτησίας του αμερικανικού ομίλου Discovery. Το TVN είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Πολωνίας και το TVN24 είναι ο ειδησεογραφικός του βραχίονας.

Ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαρσοβία, Μπιξ Αλιου, ευχαρίστησε τον Ντούντα «για την ηγετική του στάση και την προσήλωσή του στις κοινές δημοκρατικές αξίες και την προστασία του επενδυτικού κλίματος στην Πολωνία». Το διοικητικό συμβούλιο του καναλιού ευχαρίστησε τον Πολωνό πρόεδρο για την «προάσπιση των καλών σχέσεων της Πολωνίας με τις ΗΠΑ».

Με την κίνηση αυτή, ένας πρόεδρος που εξελέγη ως σύμμαχος της κυβέρνησης του PiS μπλοκάρει μια νομοθετική πρωτοβουλία της. Οι Πολωνοί κυβερνητικοί βουλευτές υποστήριξαν ότι ο νόμος στρεφόταν εναντίον των προσπαθειών της Ρωσίας να διεισδύσει στον χώρο των πολωνικών μέσων ενημέρωσης. Ο Ντούντα απάντησε ότι συμφωνεί με την αρχή αυτή, αλλά ότι δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, χιλιάδες Πολωνοί είχαν διαδηλώσει έξω από το προεδρικό μέγαρο με αίτημα «ελεύθερα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή