Πρόοδος για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Πρόοδος για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Οξύνεται η ένταση με το Τελ Αβίβ, ιδιαίτερα μετά τον βομβαρδισμό ιρανικού φορτίου και τις δοκιμές πυραύλων από το Ιράν στο πλαίσιο άσκησης.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. «Αδιαμφισβήτητη πρόοδος» έχει σημειωθεί στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις διεθνείς δυνάμεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσίας, που έχει αναλάβει ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο στον όγδοο γύρο διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που άρχισε τη Δευτέρα. Παράλληλα, το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν εντείνεται, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει φορτίο με ιρανικά όπλα στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας και το Ιράν να προχωρεί σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, στις οποίες καταστράφηκε ομοίωμα ισραηλινών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο βομβαρδισμός του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Λαττάκειας, στα βόρεια της συριακής μεσογειακής ακτής, χθες τα ξημερώματα, είχε ως στόχο όπλα που προορίζονταν για τον βασικό περιφερειακό σύμμαχο του Ιράν, τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε επισήμως την ευθύνη για το πλήγμα. Εν τω μεταξύ, στο Ιράν οι ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν στην άσκηση «Μεγάλος προφήτης 17», η οποία θεωρήθηκε μήνυμα προς το Ισραήλ ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν θα έχει βαριές συνέπειες. Η βελτίωση της ακρίβειας των ιρανικών πυραύλων είχε γίνει σαφής ήδη προ διετίας, στα απαντητικά πλήγματα του Ιράν προς αμερικανική βάση στο Ιράκ, μετά τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.

Σε αυτό το φόντο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης, στις οποίες το Ιράν ζητάει την άρση των κυρώσεων που του επέβαλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, το ζήτημα συζητείται εκτενώς σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015, το Ιράν έκανε βήματα για την κατάκτηση της τεχνολογίας παραγωγής πυρηνικών όπλων και ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να ανακοπεί εκ νέου αυτή η πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή