Τουρκική παρέμβαση στη Βοσνία

Τουρκική παρέμβαση στη Βοσνία

Ρόλο διαμεσολαβητή πρότεινε ο Ακάρ κατά την επίσκεψή του στη χώρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Την προθυμία της Τουρκίας να διαμεσολαβήσει για την αποκατάσταση των πολιτικών ισορροπιών στη Βοσνία μετέφερε χθες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, καθώς εντείνονται οι διαλυτικές τάσεις στη βαλκανική χώρα.

«Αντιμετωπίζουμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως σύνολο. Εχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για την ενότητα και τη σταθερότητά της και θα εξακολουθήσουμε να το πράττουμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας στο κανάλι CNN Turk. «Αν είναι επιθυμητό, η Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβήτρια». Κατά την επίσκεψή του στη χώρα, ο Ακάρ συνάντησε την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν υπήρξε ενδιαφέρον για την πρότασή του.

Ψηφοφορία στις 10/12

Σε μία ψηφοφορία-σταθμό, στις 10 Δεκεμβρίου, οι Σερβοβόσνιοι βουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο καλούν το σερβοβοσνιακό κρατίδιο (Ρεπούμπλικα Σέρπσκα) να σταματήσει να συνεισφέρει στις βοσνιακές ένοπλες δυνάμεις, στο ομοσπονδιακό φορολογικό σύστημα και στην ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη. Το ψήφισμα της Βουλής της Μπάνια Λούκα δεν είναι δεσμευτικό και οι νόμοι τους οποίους προβλέπει έχουν ορίζοντα ψήφισης το προσεχές εξάμηνο.

Διεθνής καταδίκη για το σερβοβοσνιακό ψήφισμα που θα οδηγούσε σε διάσπαση της χώρας.

Η Τουρκία χαρακτήρισε την ψηφοφορία «εσφαλμένη και επικίνδυνη» και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. «Πιστεύουμε ότι η αποσχιστική ρητορική στη Βοσνία δεν ωφελεί κανέναν», είπε ο Ακάρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βόσνιο ομόλογό του Σιφέτ Πότζιτς. Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με τους μουσουλμάνους της Βοσνίας, οι οποίοι θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση σε ένα υποθετικό σενάριο διάσπασης της χώρας.

Σχέδιο ευρωκυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με προτροπή της Γερμανίας, εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εις βάρος του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντιτς. Ο Ντόντιτς είναι ένα από τα τρία μέλη του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας, αλλά αυτό δεν τον αποτρέπει από το να τη χαρακτηρίζει «χάρτινη» χώρα. Επιδίωξη του Ντόντιτς είναι να επιστρέψει στο μοντέλο που εισήχθη το 1995, αμέσως μετά τις συμφωνίες του Ντέιτον, οι οποίες τερμάτισαν τον τριετή εμφύλιο Σέρβων, Κροατών και μουσουλμάνων. Στο αρχικό αυτό μοντέλο οργάνωσης του βοσνιακού κράτους, οι ομοσπονδιακές δομές είχαν τις ελάχιστες δυνατές αρμοδιότητες και η εξουσία βρισκόταν στις δύο συνιστώσες, τη σερβοβοσνιακή δημοκρατία και την κροατομουσουλμανική ομοσπονδία.

Οι συμφωνίες προβλέπουν επίσης την ύπαρξη ύπατου αρμοστή για τη χώρα, ο οποίος ορίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Στο αξίωμα αυτό βρίσκεται από το καλοκαίρι ο Γερμανός Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ενέργειες του Ντόντιτς θέτουν σε κίνδυνο τις κατακτήσεις 26 ετών και δυσχεραίνουν την ενσωμάτωση της Βοσνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανακοίνωση καταδίκης για το σερβοβοσνιακό ψήφισμα εξέδωσαν και οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθώς και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Σεράγεβο. Ο Ντόντιτς, αντιθέτως, είχε κάνει λόγο για «ημέρα της απελευθέρωσης». Να σημειωθεί ότι η σερβοβοσνιακή αντιπολίτευση διαφώνησε με το ψήφισμα αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να το σταματήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή