Ρωσική σιγουριά για Nord Stream 2

Ρωσική σιγουριά για Nord Stream 2

Η Μόσχα διαβεβαιώνει για τη λειτουργία του παρά την αμφιβολία του Βερολίνου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MOΣΧΑ. «Αδύνατος» είναι ο εκτροχιασμός του αγωγού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ. Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη λειτουργία του αγωγού, ο οποίος προσκρούει επίσης στην αντίδραση της Ουάσιγκτον και του Κιέβου.

«Είναι αδύνατο να εκτροχιαστεί αυτό το έργο», είπε ο Νόβακ. «Κατασκευάστηκε τηρώντας όλες τις νόμιμες προδιαγραφές». Ερωτηθείς αν η Ρωσία έχει σχέδιο Β σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει ο αγωγός, ο Νόβακ είπε: «Δεν σκεφτόμαστε τέτοιες εναλλακτικές και θεωρούμε ότι η λειτουργία θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την πιστοποίηση». Το έργο έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς βγάζει εκτός παιχνιδιού την Ουκρανία, η οποία έως τώρα λειτουργεί ως κόμβος για τη διακίνηση ενός μέρους του ρωσικού αερίου που καταναλώνει η Γερμανία. Η ουκρανική εταιρεία αερίου Naftogaz είναι μία από τους πιο σθεναρούς πολεμίους του έργου.

Ο ρόλος του Σρέντερ

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του αγωγού βρίσκεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, που εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην ενεργειακή πολιτική του κόμματός του. Ο Σρέντερ προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Γερμανία πρέπει «να βγάλει την ηθικολογία» από την εξωτερική της πολιτική, «για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα». Το κόμμα των Πρασίνων, που έχει αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, υιοθετεί διαφορετική τακτική. Η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, έχει καταστήσει σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ο αγωγός δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το ζήτημα ενδέχεται να τεθεί στη ζυγαριά της μεγάλης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν στις 10 Ιανουαρίου. Αν αρθούν οι αμερικανικές αντιρρήσεις για τον αγωγό είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Μπέρμποκ να συνεχίσει να διατυπώνει διαφωνίες.

Αν αρθούν οι αμερικανικές αντιρρήσεις για τον αγωγό, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ να συνεχίσει να διατυπώνει διαφωνίες.

Η κατασκευή του αγωγού ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης. Σύμφωνα με τον Νόβακ, η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει άλλους περίπου έξι μήνες. Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα διατυπωθούν συμπληρωματικές απαιτήσεις έπειτα από αυτή την πιστοποίηση.

Η θέση της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει μειώσει τις ποσότητες αερίου που διοχετεύει στην Ευρώπη, προκειμένου να επισπεύσει την έγκριση λειτουργίας του αγωγού, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα σήμαινε το τέλος του αγωγού. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να κατηγορεί μόνο τον εαυτό της για τις υψηλές τιμές αερίου, αφού επέλεξε να περάσει από τα συμβόλαια διαρκείας στην αγορά αερίου στα χρηματιστήρια ενέργειας, τα οποία παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν παρατήρησε ότι η διαθεσιμότητα συμπληρωματικών ποσοτήτων αερίου μέσα από τον Nord Stream 2 θα σταθεροποιούσε την αγορά, πιέζοντας προς τα κάτω τη χρηματιστηριακή τιμή του αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή