Διχάζει άγαλμα του Ρονάλντο σε ινδική πόλη

Διχάζει άγαλμα του Ρονάλντο σε ινδική πόλη

Διχογνωμία προκαλεί νέο άγαλμα του δημοφιλούς Πορτογάλου ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στην Γκόα της δυτικής Ινδίας.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΟΑ. Διχογνωμία προκαλεί νέο άγαλμα του δημοφιλούς Πορτογάλου ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στην Γκόα της δυτικής Ινδίας. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ δημοφιλές στην Γκόα και οι τοπικές αρχές ήλπισαν ότι ο ανδριάντας του ποδοσφαιριστή θα ενέπνεε τη νεολαία της περιοχής. Η Γκόα υπήρξε, όμως, πορτογαλική αποικία μέχρι την ανεξαρτησία της πριν από 60 χρόνια.

Οι επικριτές του αγάλματος υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να απεικονίζει τοπικό ποδοσφαιριστή, καθώς πολλά πρώην και νυν μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ινδίας προέρχονται από την Γκόα. «Νιώθω μεγάλη απογοήτευση για την ανέγερση του αγάλματος του Ρονάλντο. Ας μάθουμε επιτέλους να νιώθουμε υπερηφάνεια για τα δικά μας ποδοσφαιρικά είδωλα, όπως τον Σαμίτ Ναΐκ και τον Μπρούνο Κουτίνιο», είπε κάτοικος της Γκόα σε τηλεοπτικό δίκτυο. Κατά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, παριστάμενοι ανέμιζαν μαύρες σημαίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας είναι πολύ δημοφιλής στην Γκόα. Αλλοι, όμως, θεωρούν προσβλητική την εγκατάσταση αγάλματος Πορτογάλου αθλητή την 60ή επέτειο της ανεξαρτησίας της πρώην πορτογαλικής αποικίας.

Πολλοί εκτιμούν ότι στην 60ή επέτειο της ανεξαρτησίας από την Πορτογαλία, η Γκόα έπρεπε να επιλέξει ντόπιο ποδοσφαιριστή.

«Το άγαλμα του Ρονάλντο στην επέτειο της ανεξαρτησίας μας είναι ιεροσυλία. Το καταδικάζουμε απερίφραστα. Πολλοί αντάρτες κατά του πορτογαλικού ζυγού προσβλήθηκαν από την απόφαση αυτή», λέει ο εθνικιστής, ινδουιστής ακτιβιστής γκουρού Σιροκντάρ. Ο βουλευτής Μίκαελ Λόμπο, του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος BJP του Μόντι, δημοσίευσε φωτογραφία του δίπλα στο άγαλμα.

Παρότι το κρίκετ παραμένει το δημοφιλέστερο άθλημα στην Ινδία, το ποδόσφαιρο –και ειδικά η πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος– προσελκύει μεγάλο αριθμό τηλεθεατών κυρίως στο κρατίδιο της Κεράλα στον Νότο, στην Γκόα στα δυτικά και στη ΒΑ Ινδία. Ο Ρονάλντο, που τώρα παίζει για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι αγαπητός σε εκατομμύρια φιλάθλους και θεωρείται από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος. Ο 36χρονος επιθετικός δεν προέβη δημόσια σε σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή