Τι φέρνει το 2022 στην αμερικανική γαστρονομία

Τι φέρνει το 2022 στην αμερικανική γαστρονομία

Μανιτάρια, συνθετικό κρέας, καφές και κοκτέιλ της δεκαετίας του 1980

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι τέτοιες ημέρες, αισιόδοξοι αναλυτές των σύγχρονων τάσεων προετοίμαζαν τους αναγνώστες τους για ξένοιαστο καλοκαίρι, χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Τα αμερικανικά μενού επρόκειτο να αξιοποιήσουν πρωτότυπα υλικά, ενώ ορδές Αμερικανών τουριστών θα επέστρεφαν από το εξωτερικό με νέες γαστρονομικές εμπειρίες στις αποσκευές τους.

Οι προβλέψεις αυτές δεν ευδοκίμησαν, ενώ τα πράγματα για το 2022 δεν εμφανίζονται τόσο αισιόδοξα. Η χρονιά ξεκινάει με υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, η εξάπλωση της οποίας οξύνει την οικονομική αβεβαιότητα. Οι εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες παραμένουν στην κορυφή των ανησυχιών, όπως και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ολα αυτά θα επηρεάσουν καθοριστικά τον τρόπο καλλιέργειας, παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων.

Καινοτομία

«Οι περιορισμοί και η σπάνις γεννούν καινοτομία», λέει η Ανα Φάμπρεγκα, πρώην στέλεχος της Amazon, η οποία ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας παράδοσης έτοιμων γευμάτων Freshly. Η Φάμπρεγκας εκτιμά ότι το 2022 θα είναι μία ακόμη χρονιά ρεαλιστικών επιλογών και κατ’ οίκον μαγειρικής. Την ίδια ώρα, η Γενιά Ζ απέδειξε ότι είναι πρόθυμη να δαπανήσει επιπλέον για τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας, τα οποία θα παραδίδονται στην πόρτα του πελάτη, με μεταφορικά μέσα που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Κυρίαρχη θέση στις γαστρονομικές προβλέψεις παίζουν τα μανιτάρια, από την παραισθησιογόνο ψιλοκυβίνη μέχρι τα πλατιά σκούρα pleurotus. Πέρα από την καλλιέργεια μανιταριών για διατροφή, οι φάρμες θα αρχίσουν να αξιοποιούν ίνες μανιταριών ως εναλλακτική ύλη συσκευασίας.

Δυναμική επιστροφή

Την επιστροφή τους αναμένεται να πραγματοποιήσουν τα κοκτέιλ της δεκαετίας του 1980, όπως το Blue Lagoon, Τεκίλα Σανράιζ και Long Island Ice Tea, με την πρόσμειξη νέων χυμών φρούτων, λιγότερη ζάχαρη και καλύτερης ποιότητας αλκοόλ. «Ολοι χρειαζόμαστε χρωματιστά, χαρούμενα και γλυκά πράγματα σε αυτή την περίοδο πανδημίας», λέει ο σύμβουλος επιχειρήσεων εστίασης, Αντριου Φρίμαν. Παράλληλα με τα αναμορφωμένα κοκτέιλ των ’80s, μεγάλη ζήτηση αρχίζουν να έχουν τα «βιολογικά οινοπνευματώδη», αποστάγματα από υποπροϊόντα μικρών βιολογικών καλλιεργητών, συσκευασμένα σε ανακυκλώσιμα υλικά.

Μία ακόμη χρονιά με κατ’ οίκον μαγειρική και προτίμηση βιολογικών προϊόντων από τη Γενιά Ζ.

Μπροστά το κοτόπουλο

Το «συνθετικό κρέας», που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο από ζωικά κύτταρα, αναμένεται να λάβει άδεια κυκλοφορίας σε σούπερ μάρκετ από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ μέσα στο 2022, με το κοτόπουλο να είναι το πρώτο τέτοιο προϊόν στα ράφια καταστημάτων. Το κοινό έχει ήδη αποδείξει την αγάπη του στα συνθετικά κρέατα που σερβίρονται σε εστιατόρια σε όλες τις ΗΠΑ.

Τα φύκια αναδύονται

Τα φύκια πρόκειται να λάβουν περίοπτη θέση στην κουζίνα, ως ιδανικό συνοδευτικό, χάρη στη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και στην ικανότητά τους να αντλούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και άζωτο από τους ωκεανούς. Οι καλλιέργειες φυκιών θα επιτρέψουν τη μεταπήδηση των θαλάσσιων αυτών οργανισμών από την ιαπωνική κουζίνα, για να λάβουν θέση στην καθημερινή δυτική διατροφή, όπως ως πρόσμειξη στα μακαρόνια και στις κόκκινες σάλτσες.

Το «Τρίτο Κύμα γευσιγνωσίας του καφέ» χτίστηκε πάνω στον Αράμπικα, τη δημοφιλέστερη ποικιλία καφέ στον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή απειλεί, όμως, την παραγωγή και αυξάνει τις τιμές. Η ποικιλία Ρομπούστα έρχεται να καλύψει το κενό, χάρη στην ευκολία της καλλιέργειάς της. Το Βιετνάμ, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της ποικιλίας, προτείνει τον καφέ του με γάλα εβαπορέ και κρόκο αυγού, με πολλά βιετναμέζικα καφενεία να ανοίγουν σε αμερικανικές πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή