Νότια Αφρική: «To κύμα της μετάλλαξης Όμικρον υποχωρεί» – Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Νότια Αφρική: «To κύμα της μετάλλαξης Όμικρον υποχωρεί» – Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, μεταξύ των οποίων και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, προχώρησε η Νότια Αφρική, η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην οποία εμφανίστηκε και πυροδότησε έξαρση κρουσμάτων η μετάλλαξη Όμικρον

Σε μια νότα αισιοδοξίας, την ώρα που ο πλανήτης έχει εισέλθει με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ένα νέο επιδημικό κύμα λόγω της ταχύτατα μεταδιδόμενης παραλλαγής, η προεδρία της χώρας στην ανακοίνωσή της ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα ξεπέρασε την κορύφωση του τέταρτου κύματος», το οποίο αποδείχθηκε βραχυχρόνιο. 

Οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν κατά 29,7% την εβδομάδα που πέρασε (συνολικά 89.781 από 127.753 που ήταν την αμέσως προηγούμενη). Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν επίσης σε οκτώ από τις εννέα επαρχίες της χώρας. «Μολονότι η παραλλαγή Όμικρον είναι υψηλά μεταδοτική, οι νοσηλείες ήταν λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα» και η αύξηση των θανάτων ήταν «οριακή», ανέφεραν επίσης οι αρχές της χώρας.

Τα αιτήματα για την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα πολλαπλασιάζονταν τις τελευταίες ημέρες, ενόψει και της Πρωτοχρονιάς. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ συνέλεγαν υπογραφές μέσω του διαδικτύου για τον σκοπό αυτόν.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας αίρεται. Δεν υπάρχει επομένως κανένας περιορισμός όσον αφορά το ωράριο κυκλοφορίας» ανέφερε η προεδρία. Η πώληση αλκοόλ επιτρέπεται και μετά τις 23.00 για τα καταστήματα που διαθέτουν σχετική άδεια.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους και επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 1.000 ατόμων σε κλειστό χώρο και 2.000 σε ανοιχτό.

με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΒΒC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Βραχύτερος ο χρόνος επώασης της μετάλλαξης – Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα

Η Όμικρον καλπάζει από ρεκόρ σε ρεκόρ: 35.580 νέα κρούσματα, 72 θάνατοι και 636 διασωληνωμένοι

Βουβή πρωτοχρονιά για δεκάδες πόλεις

Με Όμικρον πάνω από το 60% των κρουσμάτων – Ποιοι πρέπει να κάνουν PCR test

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή