ΠΟΥ: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό του 70% του πλανήτη ως τον Ιούλιο

ΠΟΥ: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό του 70% του πλανήτη ως τον Ιούλιο

Δεν είναι εφικτό να εμβολιάζουμε κάθε έξι μήνες όλο τον κόσμο, λέει κορυφαίος Βρετανός ειδικός

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας αφήσουμε προς το παρόν τις τέταρτες δόσεις των εμβολίων και ας εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στον εμβολιασμό τουλάχιστον 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο, ζητεί κορυφαίος επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ενώ στο Ισραήλ οι αρχές προχωρούν στη χορήγηση και τέταρτης δόσης όχι μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους αλλά πλέον και σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, ο ΠΟΥ ανησυχεί για την επάρκεια των εμβολίων και την προσφορά τους σε όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στον πλανήτη.

Ο ειδικός του ΠΟΥ Αμπντί Μαχαμούντ δήλωσε την Τρίτη ότι απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, και δεν πρέπει να αφεθεί στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αναφερόμενος στις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν τα εμβόλια.

Ερωτηθείς για τη χορήγηση τέταρτης δόσης, την οποία επίσης προτείνει ο Γερμανός υπουργός Υγείας, ο κ. Μαχαμούντ τόνισε ότι αντί αυτής, στόχος παγκοσμίως θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού.

Παράλληλα την Τρίτη ο επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Εμβολιασμού, καθηγητής Σερ Άντριου Πόλαρντ της Οξφόρδης, τόνισε ότι δεν είναι εφικτό να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε έξι μήνες. Ο επιστήμονας που συνέβαλε στη δημιουργία του εμβολίου της AstraZeneca το 2020 πρόσθεσε ότι καλύτερα να περιμένουμε ώσπου να προκύψουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την επίδραση της τρίτης δόσης και την ενδεχόμενη ανάγκη για τέταρτη.

«Μόνο οι ευρισκόμενοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο θα πρέπει να λάβουν και τέταρτη δόση», δήλωσε.

Ο κ. Μαχαμούντ επιβεβαίωσε επίσης ότι ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον επηρεάζει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό και όχι τους πνεύμονες, κάτι που «μπορεί να είναι καλό νέο», όπως δήλωσε. Προέβλεψε επίσης ότι τα κινεζικά εμβόλια Sinovac και Sinopharm θα προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης από την Όμικρον.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Νότια Αφρική δεν είναι αξιόπιστη περίπτωση για τη μελέτη της πορείας της νέας μετάλλαξης. Αντιθέτως αξίζει να εξετάσει κανείς πώς εξελίσσεται η πανδημία σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Πηγή: Reuters, Times Radio, Daily Mail

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Βρετανία: Μαύρη αγορά για σελφ τεστ, έως 120 ευρώ το πακέτο

⇒ Οι προβλέψεις τεσσάρων ειδικών για την αναχαίτιση της Όμικρον

 Ιταλία: Οι αρνητές στις ΜΕΘ δεν δέχονται ακόμη και έναν απλό ορό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή