Με μοντέλο test to stay το άνοιγμα των σχολείων: Τι έδειξαν μελέτες στις ΗΠΑ

Με μοντέλο test to stay το άνοιγμα των σχολείων: Τι έδειξαν μελέτες στις ΗΠΑ

Εντατικό τέστινγκ αντί για προληπτική καραντίνα. Αυτή είναι η βασική αρχή της πρακτικής test-to-stay που ήδη εφαρμόζεται σε σχολεία των ΗΠΑ και ουσιαστικά υϊοθετείται πλέον ως ένα βαθμό και από την Ελλάδα με βάση τα όσα ανακοίνωσαν την Τρίτη οι συναρμόδιοι υπουργοί ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικό τέστινγκ αντί για προληπτική καραντίνα. Αυτή είναι η βασική αρχή της πρακτικής test-to-stay που ήδη εφαρμόζεται σε σχολεία των ΗΠΑ και ουσιαστικά υϊοθετείται πλέον ως ένα βαθμό και από την Ελλάδα με βάση τα όσα ανακοίνωσαν την Τρίτη οι συναρμόδιοι υπουργοί ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

Στις ΗΠΑ, η νέα πρακτική εξακολουθεί να ζητά από τους μαθητές να φοράνε μάσκα και να τηρούν αποστάσεις εφαρμόζεται δε μόνο σε όσους παραμένουν ασυμπτωματικοί. Μέχρι στιγμής, οι μη εμβολιασμένοι μαθητές μένουν στο σπίτι για διάστημα έως δύο εβδομάδες μετά την έκθεσή τους. Οσον αφορά τους εμβολιασμένους μαθητές που έχουν εκτεθεί σε κρούσμα, γενικά, τους επιτρέπεται η παραμονή τους στο σχολείο εφόσον είναι ασυμπτωματικοί και φοράνε μάσκες.

Η πρακτική εφαρμόστηκε με επιτυχία, βάσει και σχετικών οδηγιών του αμερικανικού CDC, σε διάφορες σχολικές περιφέρειες στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, όταν εντοπίζεται κρούσμα Covid-19 σε κάποιο σχολείο, η στρατηγική του test to stay προκρίνει τακτικά τεστ αντί καραντίνας όλους όσοι έρχονται σε επαφή με το κρούσμα, δίνοντας μεγαλύτεροι περιθώριο για συνέχιση της δια ζώσης διδασκαλίας. 

Εάν οι επαφές δεν έχουν συμπτώματα και τα τεστ βγουν αρνητικά τουλάχιστον δύο φορές σε περίοδο επτά ημερών, τότε οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν να παρίστανται στο μάθημα, ενώ απομονώνονται μόνο εάν βγουν θετικοί.

Μάλιστα, το αμερικανικό CDC, δημοσίευσε στην πρόσφατη Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας (MMWR), δύο μελέτες για τον τρόπο που τα σχολεία χρησιμοποίησαν το τεστ για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στις τάξεις, με τους μαθητές παρόντες.

Μία από τις μελέτες κατέγραψε δεδομένα για μαθητές και δημόσια σχολεία στην κομητεία του Λος Άντζελες μεταξύ 16 Αυγούστου και 31 Οκτωβρίου. Από τα σχολεία αυτά -για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο- τα 432 εφάρμοσαν το test to stay και τα 1.635 όχι.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Κομητείας του Λος Άντζελες διαπίστωσαν ότι μεταξύ των σχολείων που εφάρμοσαν το test to Stay «τα κρούσματα Covid-19 δεν αυξήθηκαν», σε σύγκριση με τα σχολεία που δεν την υιοθέτησαν.

Πριν από την υιοθέτηση του test-to-stay, η μέση ημερήσια εμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές που αργότερα εφάρμοσαν την πρακτική  ήταν 10 κρούσματα ανά 100.000 μαθητές και 20 κρούσματα ανά 100.000 σε περιοχές που δεν το εφάρμοσαν,  σύμφωνα με όσα έδειξαν τα δεδομένα. 

Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή το test- to- stay, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέσα ημερήσια ποσοστά κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών μειώθηκαν σε όλες τις σχολικές περιφέρειες, αλλά παρέμειναν χαμηλότερα κατά μέσο όρο στις περιφέρειες όπου εφαρμόστηκε το test-to-stay σε 6 ανά 100.000, σε σύγκριση με 11 ανά 100.000 σε περιοχές που δεν προχώρησαν στη νέα πρακτική

Τα σχολεία που δεν εφάρμοσαν το test to stay «έχασαν σημαντικό αριθμό δια ζώσης σχολικής διαδικασίας», λένε οι ερευνητές στη μελέτη τους. Ωστόσο, πρoσθέτουν, ότι «η εφαρμογή απαιτεί πόρους που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμοι επί του παρόντος για ορισμένα σχολεία» και σημειώνουν ότι «ένα υψηλότερο ποσοστό των ‘μειονεκτούντων’ σχολείων» δεν εφάρμοσε το τεστ.

Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε επίσης την περασμένη Παρασκευή, περιλαμβάνει δεδομένα για 90 σχολεία από 31 σχολικές περιφέρειες στην κομητεία Lake του Ίλινοϊ, που εφάρμοσαν τα προγράμματα test- to-stay μεταξύ 9 Αυγούστου και 29 Οκτωβρίου. 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αναφέρθηκαν 258 περιπτώσεις Covid-19 και ιχνηλατήθηκαν 1.664 στενές επαφές.

Ερευνητές του CDC, του Πανεπιστήμιου Rosalind Franklin και του τμήματoς Υγείας της κομητείας Lake εξέτασαν πόσες από τις στενές επαφές βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό και κατά πόσον ο ιός εξαπλώθηκε σε κάποια από «τις επαφές των επαφών».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 16 από τις στενές επαφές βρέθηκαν θετικές. Όλοι ήταν μαθητές αλλά κανείς δεν έδειξε να μεταδίδει τον ιό σε άλλες επαφές εντός σχολείου. Ωστόσο, συνολικά εννέα περιπτώσεις Covid εντοπίστηκαν σε νοικοκυριά εκτός σχολείου και τέσσερα από τα εννέα κρούσματα αφορούσαν πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Συνολικά, αναφέρουν οι ερευνητές, το test- to -stay «έσωσε έως και 8.152 ημέρες μάθησης για τις στενές επαφές των κρουσμάτων και η εφαρμογή του «σε συνδυασμό με πρόληψη, συμπεριλαμβανομένης της μάσκας και της φυσικής απόστασης, οδήγησε σε χαμηλή δευτερογενή μετάδοση του κορωνοϊού».

Πρόβλημα για δυνατούς λύτες το άνοιγμα των σχολείων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Βασικό μέλημα των αρμόδιων φορέων, σε διεθνές επίπεδο, είναι να μη διαταραχθεί για ακόμα μια φορά λόγω πανδημίας η ψυχοκοινωνική ζωή των μαθητών. Για τη διατήρηση των ανοικτών σχολείων, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τρία όπλα: εμβόλια, μάσκες και πολλαπλά διαγνωστικά τεστ.

Με μοντέλο test to stay το άνοιγμα των σχολείων: Τι έδειξαν μελέτες στις ΗΠΑ-1

Υποχρέωση χρήσης μάσκας στα σχολεία υπάρχει στο Βέλγιο, στην Ισπανία και σε κάποια γερμανικά κρατίδια. Αντιθέτως, η Σουηδία και η Νορβηγία δεν επιβάλλουν το μέτρο. Στην Αγγλία, τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία σε γυμνάσια και λύκεια με μάσκες, ακόμα και στις αίθουσες διδασκαλίας και όχι μόνο στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ θα εντατικοποιηθούν τα διαγνωστικά τεστ. Ο υπουργός Παιδείας Νάντιμ Ζαχάουι δεσμεύτηκε στην ανάπτυξη χιλιάδων συσκευών εξαερισμού σε διδακτικές αίθουσες, χωρίς να αποκλείσει ότι παρά τα μέτρα κάποιοι μαθητές ενδέχεται να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στη Γαλλία τα παιδιά επέστρεψαν κανονικά στα σχολεία τους. Μαθητές και διδακτικό προσωπικό θα υποβάλλονται σε τακτά διαγνωστικά τεστ και εφόσον έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα μπορούν να επιστρέφουν μόνο ύστερα από δύο αρνητικά αποτελέσματα. Ο εντοπισμός τριών κρουσμάτων σε ένα τμήμα επιφέρει το αυτόματο κλείσιμό του επί μία εβδομάδα.

Στη Γερμανία, τα παιδιά επέστρεψαν στις τάξεις τους στα περισσότερα κρατίδια. Σε ορισμένα, ωστόσο, όπως στη Θουριγγία ξεκίνησαν με τηλεκπαίδευση μέχρι αύριο όταν θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των υπουργών Παιδείας των 16 κρατιδίων. Βασικός άξονας της επανέναρξης των μαθημάτων είναι και εδώ η διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Στο Βερολίνο, παραδείγματος χάρη, τα παιδιά θα υποβληθούν την πρώτη εβδομάδα σε καθημερινά τεστ και στη συνέχεια σε τρία εβδομαδιαίως. Στην Ιταλία τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν μετά τα Θεοφάνια.

Στις ΗΠΑ, πολλά σχολεία που ήταν έτοιμα να υποδεχθούν μαθητές τη Δευτέρα επέλεξαν να καθυστερήσουν την επιστροφή στα σχολικά θρανία προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ μαθητές και δάσκαλοι, ενώ γίνεται και προετοιμασία για το ενδεχόμενο επιστροφής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η πρωτοφανής έξαρση της νέας πανδημικής φάσης, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των γονιών. Ωστόσο, ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA), από την εικόνα, όπως διαμορφώνεται στην Αγγλία, τα παιδιά που θα μολυνθούν από την «Ομικρον» διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία συγκριτικά με εκείνα που είχαν νοσήσει από τη «Δέλτα». Αυτό, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, δεν σημαίνει ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο

. Ο καθηγητής Τζέιμς Λόγκαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, τόνισε ότι κάποια παιδιά θα αρρωστήσουν σοβαρά λόγω της «Ομικρον» και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Επίσης, παραμένουν επί του παρόντος άγνωστες οι συνέπειες που θα έχει για τα παιδιά που θα εμφανίσουν ακόμα και ήπια συμπτώματα, η μακρά COVID.

Με πληροφορίες από CNN, Νew York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT