Σπάνε τα ρεκόρ στην Ευρώπη: 300.000 κρούσματα στη Γαλλία, 218.000 στη Βρετανία

Σπάνε τα ρεκόρ στην Ευρώπη: 300.000 κρούσματα στη Γαλλία, 218.000 στη Βρετανία

Σχεδόν 300.000 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται στη χώρα.

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 300.000 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται στη χώρα.

«Σήμερα, η Δημόσια Αρχή Υγείας της Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσει σχεδόν 300.000 μολύνσεις για το τελευταίο 24ωρο», πιθανόν ένα επίπεδο ρεκόρ, δήλωσε ο Βεράν ενώπιον των βουλευτών.

Το τελευταίο ρεκόρ ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου, με λίγα περισσότερα από 230.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα.

Στη Γαλλία, ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία έχει γίνει ήδη αισθητός, με περισσότερες από 2000 εισαγωγές σε μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Santé publique France.

Η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων εξηγείται εν μέρει από έναν άνευ προηγουμένου αριθμό PCR τεστ: οκτώ εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Βεράν.

Εντούτοις, η επιδημιολογική έξαρση είναι πραγματική, όπως μαρτυρά η εκτόξευση του «ποσοστού θετικότητας». Ξεπέρασε το 15%, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του φθινοπώρου του 2020.

Αν και ο αριθμός των μολύνσεων «προκαλεί ίλιγγο», όπως επανέλαβε ο Βεράν, ο Γάλλος υπουργός Υγείας επέμεινε στην προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός, ο οποίος παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικός έναντι των σοβαρών μορφών της Covid-19.

«Για έναν εμβολιασμένο με αναμνηστική δόση ασθενή, υπάρχουν 20 ανεμβολίαστοι ασθενείς στις ΜΕΘ», σημείωσε ο Ολιβιέ Βεράν, υπερασπιζόμενος το υγειονομικό πάσο που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση.

Στην Ιταλία  το τελευταίο 24άωρο καταγράφηκαν 170.844 περιστατικά κορωνοϊού και 259 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα μηνών, ενώ σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις, πρόκειται για απόλυτο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται, πιθανόν, και στην αύξηση των διαπροσωπικών επαφών λόγω των εορτών.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.228.410 διαγνωστικά τεστ, το 13,9% από τα οποία, προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 1.392 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 12.912 ασθενείς.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ντράγκι τάσσεται υπέρ της κανονικής επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Η επαναλειτουργία των σχολείων έχει οριστεί ανάλογα με τις περιφέρειες, για την Παρασκευή 7 του μηνός, ή την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, θα καθοριστεί ένα όριο θετικών κρουσμάτων, πέρα από το οποίο οι μαθητές της κάθε τάξης θα τίθενται σε καραντίνα, χωρίς διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών και εφήβων.

Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε σήμερα περισσότερα από 200.000 νέα κρούσματα, ένα αρνητικό ρεκόρ την ώρα που η πίεση εντείνεται στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καταγράφηκαν 218.724 θετικά τεστ μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ενώ 48 άνθρωποι πέθαναν. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, οι νεκροί ανέρχονται σε 148.941.

Σήμερα νοσηλεύονται με Covid-19 περισσότεροι από 14.000 ασθενείς. Οι νοσηλείες πάντως παραμένουν λιγότερες σε σύγκριση με τα κύματα του περασμένου χειμώνα και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση αυξάνεται με αργό ρυθμό.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον μεταφράζεται προς το παρόν με απουσίες από την εργασία, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία σε πολλούς τομείς και κυρίως σε εκείνον της υγείας. Τουλάχιστον έξι νοσοκομειακά κέντρα ανέφεραν σήμερα ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι κρίσιμη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστεί η περίθαλψη των ασθενών.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων του «Σχεδίου Β» για την Αγγλία. «Καθώς (το Εθνικό Σύστημα Υγείας) τίθεται επί ποδός πολέμου, θα συστήσω αύριο στο υπουργικό συμβούλιο να συνεχίσουμε με το Σχέδιο Β», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Το Σχέδιο Β αφορά κυρίως την υποχρεωτική τηλεργασία, τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και την επίδειξη του πιστοποιητικού Covid για την είσοδο σε ορισμένους χώρους.

Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι η Βρετανία μπορεί να ξεπεράσει το κύμα της Όμικρον χωρίς να εφαρμόσει ξανά λοκντάουν, όμως πρόσθεσε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. «Έχουμε μια ευκαιρία να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα χωρίς να κλείσουμε τη χώρα» τόνισε. «Αλλά οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, τόσο εδώ στο ΗΒ όσο και σε όλον τον κόσμο».

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι σημείωσε από την πλευρά του ότι η θνησιμότητα στη Βρετανία δεν φαίνεται να έχει αυξηθεί λόγω της Όμικρον. «Ένα πράγμα που είδαμε, που είναι προφανώς πολύ καλά νέα σε σύγκριση με το πού βρισκόμασταν στα προηγούμενα κύματα, είναι ότι η θνησιμότητα δεν φαίνεται να αυξήθηκε», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα επιβληθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι είναι πιθανό να μην χρειαστεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα κορυφωθεί το κύμα της Όμικρον και πόσο μεγάλο θα είναι. Υποστήριξε ότι η Αγγλία είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στους αναμνηστικούς εμβολιασμούς.

«Πιστεύω ότι θα εξαρτηθεί από το αν ο ιός θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο όπως στη Νότια Αφρική, από το πότε και πόσο γρήγορα θα κορυφωθεί», σχολίασε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή