Ανησυχία προκαλεί η «μετάλλαξη Καμερούν»

Ανησυχία προκαλεί η «μετάλλαξη Καμερούν»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί η ανεξέλεγκτη επέλαση της «Ομικρον» παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί μία ακόμα νέα μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε στη Γαλλία. Το νέο στέλεχος, γνωστό ως «μετάλλαξη του Καμερούν», επειδή το πρώτο κρούσμα της (ένας εμβολιασμένος άντρας, που έκανε τεστ την επόμενη ημέρα αφότου είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 9/12/2021) είχε ταξιδέψει στην αφρικανική χώρα, έχει προσβάλει τουλάχιστον δώδεκα Γάλλους. Πρόκειται, δε, για το στέλεχος με τις περισσότερες μεταλλάξεις που έχουμε δει έως σήμερα: 46. Επί του παρόντος, κανείς δεν γνωρίζει πώς συμπεριφέρεται στον ανθρώπινο οργανισμό, αν είναι πιο μεταδοτική ή θανατηφόρα από άλλα στελέχη.

Πιο αισιόδοξα τα αποτελέσματα ισραηλινής έρευνας που αποκαλύπτουν την ευεργετική δράση της τέταρτης εμβολιαστικής δόσης. Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, η τέταρτη δόση πενταπλασιάζει τα αντισώματα στον εμβολιασμένο μία εβδομάδα από τη χορήγησή της, μειώνοντας τις πιθανότητες βαριάς νόσου και νοσηλείας. Χθες, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον επεσήμανε ότι το υπουργικό συμβούλιο μάλλον τίθεται υπέρ της χορήγησης και τέταρτης δόσης. H Βρετανίδα υπουργός Δημόσιας Υγείας και Εμβολιασμών Μάγκι Θορπ, επίσης, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής τα άτομα που νοσηλεύονται με «Ομικρον» εμφανίζουν σχετικά ηπιότερα συμπτώματα. Στο ίδιο συμπέρασμα, άλλωστε, κατέληξε και η ανάλυση στοιχείων από 128 χώρες που πραγματοποίησε ο ΠΟΥ. Αξιωματούχοι, πάντως, υπογράμμισαν την ανάγκη εκπόνησης περισσότερων μελετών για την εξαγωγή σαφέστερων συμπερασμάτων.

Τριπλάσια δόση σε παιδιά

Τέλος, δόση ενηλίκων (δηλαδή τριπλάσια από την παιδιατρική) έλαβαν 21 παιδιά στο Αννόβερο της βόρειας Γερμανίας, λόγω… λάθους. Η ιατρική επικεφαλής του εμβολιαστικού κέντρου, δρ Μάρθα Γκραφ, καθησύχασε τους γονείς λέγοντας ότι η μεγαλύτερη δόση δεν θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τον οργανισμό των παιδιών, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει ισχυρότερες παρενέργειες, όπως πόνο στο χέρι ή πυρετό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή