Καζαχστάν: Η άνοδος των τιμών των καυσίμων έριξε την κυβέρνηση

Καζαχστάν: Η άνοδος των τιμών των καυσίμων έριξε την κυβέρνηση

Βίαιες διαδηλώσεις στην Αλμάτι, εκατοντάδες συλλήψεις και υπαναχώρηση του προέδρου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή της υπέβαλε στον πρόεδρο του Καζαχστάν η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας την Τετάρτη εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων για τις τιμές του υγραερίου. Ο πρόεδρος υποχρεώθηκε σε υπαναχώρηση, επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές, ενώ εκατοντάδες πολίτες συνελήφθησαν για τις ταραχές.

Ο Καζάκος πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και τοποθέτησε ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον έως τώρα αναπληρωτή Αλιχάν Σμάιλοφ, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο το πρωί της Τετάρτης.

Είχαν προηγηθεί ολονύκτιες ταραχές από έξαλλους διαδηλωτές, υποχρεώνοντας τον κ Τοκάγεφ να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και πρώην πρωτεύουσα Αλμάτι και τη δυτική επαρχία Μανγκιστάου, γνωστή για την παραγωγή πετρελαίου.

Καζαχστάν: Η άνοδος των τιμών των καυσίμων έριξε την κυβέρνηση-1

Ταραχές ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις του Καζαχστάν καθώς οι αρχές είχαν αποφασίσει την άρση το πλαφόν στην τιμή του υγραερίου, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η τιμή του δημοφιλούς αυτού καυσίμου.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν στο κέντρο του Αλμάτι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τοπική ώρα, αφού η αστυνομία εκδίωξε εκατοντάδες διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία, εκτοξεύοντας δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Σημειώθηκαν τουλάχιστον 200 συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ αναφέρθηκαν περί του 100 τραυματισμούς αστυνομικών. Οι ταραχές συνεχίστηκαν για ώρες με πολλές ζημιές σε κυβερνητικά και άλλα κτίρια στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Καζαχστάν.

Καζαχστάν: Η άνοδος των τιμών των καυσίμων έριξε την κυβέρνηση-2

Τελικά ο πρόεδρος Τοκάγεφ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επιβάλλεται βάσει οδηγιών του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση εκ νέου όριο στην τιμή το υγραερίου, ενώ πλαφόν θα υπάρχει πλέον και στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης καθώς και σε άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της προεδρίας.

Επιπλέον κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να καταθέσει νομοθεσία περί χρεωκοπίας και να βοηθήσει τα φτωχότερα νοικοκυριά στην καταβολή του ενοικίου τους.

Η άρση του ορίου στην τιμή του υγραερίου οδήγησε στον υπερδιπλασιασμό της στην αγορά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν από την Κυριακή ταραχές πρώτα στην περιφέρεια Μανγκιστάου και μετά σε πολλές ακόμη πόλεις της κατεξοχήν ήσυχης χώρας της κεντρικής Ασίας.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, 500 χλμ. ανατολικά

Φυσικό αέριο: Συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom για την τιμολόγηση

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή