Σχεδιασμένη επίθεση του Μακρόν κατά ανεμβολίαστων

Σχεδιασμένη επίθεση του Μακρόν κατά ανεμβολίαστων

Ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε αντιδράσεις από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με την αθυροστομία του

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Δεν είμαι εδώ για να ενοχλώ τους Γάλλους. Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους, όμως, θέλω πολύ να τους εκνευρίσω, καθώς διαπράττουν τεράστιο ηθικό ατόπημα. Υποσκάπτουν την ισχύ του έθνους. Οταν η ελευθερία μου απειλεί αυτή των άλλων, γίνομαι ανεύθυνος. Ενας ανεύθυνος δεν μπορεί να θεωρείται πολίτης», είπε ο πρόεδρος Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

Ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε αντιδράσεις από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με την αθυροστομία του.

Η μεταφορική χρήση του αγοραίου ρήματος που αναφέρεται στα κόπρανα και την αφόδευση, «emmerder», για να περιγράψει την κρατική πολιτική απέναντι στους ανεμβολίαστους, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από όλο τον πολιτικό κόσμο. Η συνέντευξη του Μακρόν προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο. «Καμία υγειονομική κρίση δεν δικαιολογεί τέτοιες εκφράσεις. Ο Μακρόν επιμένει ότι αγαπά τους Γάλλους. Αυτό που αγαπάει κυρίως είναι να τους περιφρονεί», ανέφερε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Μπρουνό Ρεταγιό. Η δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια πρόεδρος με τους Σοσιαλιστές, Αν Ινταλγκό, σχολίασε: «Ετσι θα ενώσει τη Γαλλία ο Μακρόν;». Ο επικεφαλής της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, είπε: «Αδιανόητη παραδοχή αποτυχίας από μέρους του Μακρόν. Ενας πρόεδρος δεν μπορεί να μιλάει έτσι».

Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, υπενθύμισε το λεκτικό ατόπημα του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που χαρακτήρισε «ξεδοντιάρηδες» τους φτωχούς Γάλλους, δήλωση που τον απέκλεισε από την προεδρική αναμέτρηση το 2017. Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, ο Μακρόν μοιάζει να επιλέγει την ένταση, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde. Παρότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος φοβούνται ότι τα λόγια του, εμπνευσμένα από τη δήλωση του Ζορζ Πομπιντού το 1966: «Πάψτε να πρήζετε τους Γάλλους», θα βλάψουν το κόμμα, άλλοι χαιρέτισαν την αθυροστομία και την τόλμη του. Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα λόγια του Μακρόν ήταν προσεκτικά επιλεγμένα. «Οι δημοσκοπήσεις τον ευνοούν, ενώ 90% των ενηλίκων έχουν εμβολιασθεί και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφωνεί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η συνέντευξη υποχρεώνει την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί σαφώς και ταυτίζει τους Ρεπουμπλικανούς με τους ακραίους αντιεμβολιαστές», λέει ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων IFOP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή