Διάλογος, η μόνη διέξοδος για το Ουκρανικό

Διάλογος, η μόνη διέξοδος για το Ουκρανικό

Υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία τάχθηκε χθες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία τάχθηκε χθες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, βρέθηκε στη γραμμή του μετώπου ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, σε μια χειρονομία έμπρακτης στήριξης του Κιέβου. «Η σύγκρουση τείνει να οξυνθεί και η ένταση έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά», είπε ο Μπορέλ. «Οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος», προσέθεσε. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ρωσία συσσωρεύει δυνάμεις «με ασυνήθιστο τρόπο» και υποστήριξε ότι δεν νοούνται στη σημερινή εποχή «σφαίρες επιρροής» των μεγάλων δυνάμεων.

Τι πρότεινε η Μπέρμποκ στη συνάντηση με τον Μπλίνκεν – Στήριξη Μπορέλ στο Κίεβο.

Προειδοποίηση προς τη Ρωσία απηύθυνε από την Ουάσιγκτον και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν έχει κανέναν στενότερο σύμμαχο από τις ΗΠΑ». «Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, το κοινό μήνυμα από τους Ευρωπαίους και την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι σαφές: Οι ρωσικές ενέργειες έχουν ξεκάθαρο τίμημα και η μόνη διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τον διάλογο», είπε η Γερμανίδα υπουργός πριν από τη συνάντησή της με τον Αμερικανό ομόλογό της Αντονι Μπλίνκεν. Μια κρίσιμη απόπειρα εξεύρεσης λύσης για το θέμα της Ουκρανίας θα γίνει στον μαραθώνιο συνομιλιών που θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου, μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Γενεύη, και θα συνεχιστεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ ανάμεσα στους πρέσβεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας και σε ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή