Γαλλία: Με πλαστό πιστοποιητικό ένας στους 20 ασθενείς που νοσηλεύονται

Γαλλία: Με πλαστό πιστοποιητικό ένας στους 20 ασθενείς που νοσηλεύονται

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι «το 5% των ασθενών που νοσηλεύονται» με COVID-19 στη χώρα διαθέτει πλαστό πιστοποιητικό και δεν έχει εμβολιαστεί.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι “το 5% των ασθενών που νοσηλεύονται” με COVID-19 στη Γαλλία διαθέτει πλαστό υγειονομικό πιστοποιητικό και δεν έχει εμβολιαστεί.

“Το πλαστό πάσο σκοτώνει, αυτή είναι η πραγματικότητα”, τόνισε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της άκρας αριστεράς, οι οποίοι απέρριπταν ενίσχυση των κυρώσεων στην περίπτωση απάτης, στο πλαίσιο της εξέτασης του νομοσχεδίου για την θέσπιση του εμβολιαστικού πάσου.

Έπειτα από τρεις ημέρες θυελλωδών συνεδριάσεων, που τροφοδοτήθηκαν από αμφιλεγόμενα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να “τσαντίσει” τους ανεμβολίαστους, η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε νωρίς σήμερα το πρωί σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο νόμου που μετατρέπει το υγειονομικό πάσο σε εμβολιαστικό πάσο.

Βάσει αυτού οι κανόνες για το εμβολιαστικό πάσο θα ισχύουν για αυτούς που είναι άνω των 16 ετών κι όχι για τους άνω των 12 ετών όπως επεδίωκε αρχικά η γαλλική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει από την Γερουσία πριν από μια τελική ψηφοφορία για την έγκρισή του από την Εθνοσυνέλευση.

“Τα μέτρα του νόμου μας φαίνονται εξισορροπημένα”, επέμεινε ο υπουργός.

Η κατοχή πλαστού πιστοποιητικού θα μπορεί πλέον βάσει του σχεδίου νόμου να τιμωρείται με ποινή κάθειρξης πέντε ετών και την καταβολή προστίμου 75.000 ευρώ. Η προσκόμιση πιστοποιητικού που ανήκει σε άλλο πρόσωπο ή η διαβίβαση πιστοποιητικού σε άλλον με σκοπό τη δόλια χρήση του θα τιμωρείται με κατ’αποκοπήν πρόστιμο 1.000 ευρώ, έναντι 135 ευρώ σήμερα.

Οι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης κυβερνητική τροπολογία όσον αφορά τη “μεταμέλεια”: οι κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών δεν θα υφίστανται κυρώσεις αν κάνουν μια πρώτη δόση εμβολίου εντός 30 ημερών από την διάπραξη της παράβασης.

Οι Γάλλοι για αρκετούς μήνες υποχρεούνται να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ για να μπορούν να μπουν σε μέρη όπως οι κινηματογράφοι και οι καφετέριες και να χρησιμοποιούν τρένα. Ωστόσο με την αύξηση των λοιμώξεων με το στέλεχος Δέλτα και το στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει την επιλογή του τεστ στο νέο νομοσχέδιο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σημείωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν πολύ βοηθητικό να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 για να αναχαιτιστεί η επιδημία του νέου κορονοϊού, καθώς η κίνηση αυτή θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από λύσεις.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT