Η ζωή μετά την «Όμικρον»: Τι αποκαλύπτει έρευνα από τη Νότια Αφρική

Η ζωή μετά την «Όμικρον»: Τι αποκαλύπτει έρευνα από τη Νότια Αφρική

Σύμφωνα με το συμπέρασμα της έρευνας εάν το μοτίβο της Όμικρον συνεχιστεί και κάνει τον γύρο του κόσμου, είναι πιθανό να δούμε μια πλήρη αποσύνδεση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων και η οξεία φάση της πανδημίας μπορεί να τελειώσει πολύ σύντομα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά αισιόδοξα μηνύματα, σε ό,τι αφορά την έξαρση του κύματος της μετάλλαξης «Όμικρον», προκύπτουν από μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, το επίκεντρο του νέου – άκρως μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το συμπέρασμα της έρευνας η οξεία φάση της πανδημίας μπορεί να τελειώσει πολύ σύντομα.

Το τρέχον πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον, κινήθηκε με μία «άνευ προηγουμένου ταχύτητα», προκαλώντας -ωστόσο- πολύ πιο ήπια νοσηρότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με μελέτη σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί με Covid-19 σε μεγάλο νοσοκομείο της Νότιας Αφρικής.

«Εάν αυτό το μοτίβο συνεχιστεί και κάνει τον γύρο του κόσμου, είναι πιθανό να δούμε μια πλήρη αποσύνδεση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων», δήλωσαν οι ερευνητές. Αυτό υποδηλώνει ότι «η Όμικρον μπορεί να είναι προάγγελος του τέλους της επιδημικής φάσης της πανδημίας, εγκαινιάζοντας την ενδημική της φάση».

Η μελέτη στο νοσοκομείο «Steve Biko Academic Hospital Complex», που βρίσκεται στην Πρετόρια, ανέλυσε αρχεία 466 ασθενών από το τρέχον κύμα και 3.976 από προηγούμενα κύματα του ιού. 

Την ώρα που η Νότια Αφρική έχει έναν σχετικό «νεανικό» πληθυσμό σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου και η «έλλειψη» ηλικιωμένων, πιο ευάλωτων ατόμων, θα μπορούσε να συγκαλύπτει τις «δυνατότητες» της νέας παραλλαγής, οι ερευνητές παραθέτουν δεδομένα και από άλλες χώρες του πλανήτη, εκφράζοντας την άποψη ότι η Όμiκρον προκαλεί γενικά λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τα προηγούμενα μεταλλαγμένα στελέχη.

Η ζωή μετά την «Όμικρον»: Τι αποκαλύπτει έρευνα από τη Νότια Αφρική-1
Φωτ. ΕΡΑ

Λιγότεροι θάνατοι

«Μολονότι η παραλλαγή Όμικρον είναι υψηλά μεταδοτική, οι νοσηλείες ήταν λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα», ανέφεραν οι ερευνητές, ενώ οι εβδομαδιαίοι θάνατοι κατέγραψαν αριθμούς κοντά στο ένα πέμπτο του ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εάν άλλες χώρες έχουν παρόμοια στοιχεία, αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να καταστεί ο κορωνοϊός ενδημικός, όπου η ευρεία έκθεση δίνει σε περισσότερους ανθρώπους ανοσία.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας μετάλλαξης, που θα μπορεί να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και να «αποφεύγει» ευκολότερα τα αντισώματα που παράγονται από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό.

Η μελέτη έδειξε ότι μόλις το 4,5% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο στο τρέχον κύμα σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 21% στα προηγούμενα κύματα. Λιγότερα άτομα εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και οι παραμονές στο νοσοκομείο ήταν «σημαντικά μικρότερες».

Ασυμπτωματική νόσος

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός των εισαγωγών αυξήθηκε γρήγορα, αλλά άρχισε να μειώνεται μέσα σε 33 ημέρες από την πρώτη καταγραφή, ανέφερε η μελέτη. Μια «φωτογραφία της στιγμής» στις 14 και 15 Δεκεμβρίου έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα όσων είχαν μολυνθεί με Covid-19 είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για άλλους λόγους.

«Αυτό το φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτόν τον βαθμό στο παρελθόν στο Νοσοκομείο Steve Biko ή οπουδήποτε στη Νότια Αφρική», ανέφερε η μελέτη, επισημαίνοντας πως «πιθανότατα αντανακλά υψηλά επίπεδα ασυμπτωματικής νόσου στην κοινότητα με λοίμωξη από όμικρον»..

Σύμφωνα με την μελέτη: 

  • Οι παραμονές στο νοσοκομείο ήταν κατά μέσο όρο 4 ημέρες σε σύγκριση με 8,8 στα προηγούμενα κύματα
  • Η μέση ηλικία των ατόμων που εισήχθησαν ήταν 39 ετών, αντί 50 στα προηγούμενα κύματα
  • Οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκαν στο 1% των ασθενών από 4,3%
  • Οι εισαγωγές κορυφώθηκαν στις 108 σε σύγκριση με 213 κατά τη διάρκεια του κύματος Δέλτα
  • Υπήρξε «χαμηλότερη αναλογία εισαγωγής ανά κρούσμα, χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και χαμηλότερα ποσοστά εισαγωγής στις ΜΕΘ σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα».

Πηγή: Bloomberg, FT

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Γιατί η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση;

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT