Η Πολωνία αγόρασε το λογισμικό Pegasus από το 2017

Η Πολωνία αγόρασε το λογισμικό Pegasus από το 2017

Παραδέχθηκε την ύπαρξή του ο Κατσίνσκι, αρνούμενος παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Την αγορά προηγμένου συστήματος υποκλοπών τηλεπικοινωνιών από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group για λογαριασμό της χώρας του παραδέχθηκε ο ισχυρός άνδρας του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αρνούμενος ωστόσο ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών του αντιπάλων.

Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο Κατσίνσκι είπε ότι το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από τις μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. «Θα ήταν λάθος οι πολωνικές υπηρεσίες πληροφοριών να στερηθούν ένα τέτοιο εργαλείο», είπε στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Σιέτσι».

Ο ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος συνέχισε λέγοντας ότι το λογισμικό είναι πολύ προηγμένο σε σχέση με παλαιότερα τέτοια συστήματα, που δεν επέτρεπαν την καταγραφή μηνυμάτων σε κρυπτογραφημένες πλατφόρμες. Την Πέμπτη, η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, σύμφωνα με τις οποίες ο βουλευτής Κριστόφ Μπρέζα έπεσε θύμα πολλαπλών επιθέσεων από χάκερ το 2019, ενόσω ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπολίτευσης. Γραπτά μηνύματα SMS που υπεκλάπησαν από το κινητό του Μπρέζα αλλοιώθηκαν και προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση. Το κυβερνών λαϊκιστικό κόμμα επικράτησε στις εκλογές του 2019 με μικρή διαφορά.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σάλο στην Πολωνία, με την αντιπολίτευση να απαιτεί τη σύσταση επιτροπής έρευνας και να συγκρίνει την υπόθεση με το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. Δύο ακόμη στόχοι των υποκλοπών ήταν ο δικηγόρος Ρομάν Γκίρτιτς, συνήγορος στελεχών της αντιπολίτευσης σε σειρά πολιτικών ευαίσθητων δικαστικών υποθέσεων, και η εισαγγελέας Εύα Βρότσεκ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Βαρσοβία αγόρασε το λογισμικό Pegasus το 2017, με κεφάλαια του Δικαστικού Ταμείου, το οποίο προορίζεται για τη βοήθεια θυμάτων της εγκληματικότητας και την κοινωνική επανένταξη αποφυλακισθέντων. Το λογισμικό χρησιμοποιείται από την Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ειδικό γραφείο ερευνών κρουσμάτων δωροδοκίας στο δημόσιο. Η υπηρεσία τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή