Κορωνοϊός: Άοκνος αγώνας θωράκισης στην Ε.Ε.

Κορωνοϊός: Άοκνος αγώνας θωράκισης στην Ε.Ε.

Εμβολιασμένο το 80% των Ευρωπαίων – Αυστηρότερα μέτρα στη Γερμανία – Σκηνές πολέμου στα βρετανικά νοσοκομεία.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα ένα ορόσημο της πανδημίας έσπασε την Πέμπτη, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η Ε.Ε. ενισχύει καθημερινά τις άμυνές της έναντι του κορωνοϊού, με το 80% των πολιτών της να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Την ενθαρρυντική εξέλιξη ανακοίνωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Ευρωπαία επίτροπος τόνισε επίσης ότι ο «αγώνας συνεχίζεται» και ότι είναι επιτακτικό να γίνει και η αναμνηστική δόση για αποτελεσματικότερη θωράκιση έναντι της COVID.

Ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων αποφάσισε η Γερμανία, έπειτα από σύσκεψη του νέου καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Ετσι, από τις 15 Ιανουαρίου θα απαιτείται rapid test 24ώρου για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα, ακόμη και για εμβολιασμένους/ιαθέντες. Από τον κανόνα 2G+ εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει και τον ενισχυτικό εμβολιασμό. Πριν από την έναρξη της διάσκεψης, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ απηύθυνε έκκληση για την επιβολή σκληρότερων μέτρων, τονίζοντας ότι ο τομέας της εστίασης συνιστά ιδιαίτερο πρόβλημα στη διαχείριση της πανδημίας «επειδή κάθεσαι σε έναν κλειστό χώρο και συζητάς χωρίς μάσκα επί ώρες».

Tην ίδια στιγμή, σκηνές πολέμου εξελίσσονται στα νοσοκομεία της Βρετανίας, που έχουν κατακλυσθεί με ασθενείς COVID εξαιτίας της πρωτοφανούς εξάπλωσης της «Ομικρον». Εκατοντάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων κλήθηκαν να συνδράμουν το δύσκολο έργο του υγειονομικού προσωπικού από όλα τα μετερίζια, είτε ως ιατροί είτε για την πλήρωση των βοηθητικών θέσεων που έμειναν κενές λόγω COVID.

Νέο σύμπτωμα της «Ο»

Eνα νέο σύμπτωμα της λοίμωξης με «Ομικρον» κατέγραψαν παιδίατροι στις ΗΠΑ. Οπως επισημαίνουν, παιδιά κάτω των πέντε ετών συχνά εμφανίζουν έντονο, ξηρό βήχα (λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα) που τρομάζει τους γονείς κυρίως επειδή μοιάζει με γάβγισμα σκύλου ή κραυγή φώκιας, χωρίς ωστόσο να είναι επικίνδυνο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, από χθες τα ξημερώματα καταργήθηκε η ανάγκη επίδειξης αρνητικού τεστ για όσους φθάνουν στην Αγγλία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να υποβληθούν σε rapid test δύο ημέρες μετά την άφιξή τους. Μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες της βρετανικής κυβέρνησης για χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, σημάδια ανάκαμψης καταγράφουν οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού οργανισμού Τui, «άμεσα, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και προϋποθέσεων, είδαμε σημαντική αύξηση των κρατήσεων. Εχουμε πλέον ελπίδες ότι το καλοκαίρι του 2022 θα έχει επανέλθει η κανονικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή