New York Times: Τα πρώτα στοιχεία «προβλέπουν» την εξέλιξη της Όμικρον

New York Times: Τα πρώτα στοιχεία «προβλέπουν» την εξέλιξη της Όμικρον

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με Όμικρον που χρειάζονται εντατική θεραπεία είναι μη εμβολιασμένοι ή έχουν σοβαρά προβλήματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλέον η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αφορούν σε αυτή, καθώς έγινε κυρίαρχη την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, σημειώνουν οι New York Times σε σχετικό ρεπορτάζ τους. 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διεμήνυσαν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβλεφθεί ο πλήρης αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει η Όμικρον στους θανάτους και τις ασθένειες σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, τα υπάρχοντα δεδομένα από τις πόλεις που χτυπήθηκαν από την εν λόγω παραλλαγή -πιο νωρίς χρονικά- αρχίζουν να δίνουν μια καθαρή εικόνα για το τι μπορεί να επιφυλάξει το μέλλον. 

New York Times: Τα πρώτα στοιχεία «προβλέπουν» την εξέλιξη της Όμικρον-1

Στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και το Σικάγο -πόλεις με τα πρώτα κρούσματα με Όμικρον- οι θάνατοι ακολούθησαν τα κρούσματα σε ελαφρώς μειωμένη κλίμακα από ό,τι σε προηγούμενες κορυφώσεις.

Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, ακόμη και ένας αναλογικά χαμηλότερος αριθμός θανάτων από την τρέχουσα καμπύλη κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να είναι καταστροφικός

Σε πόλεις που έχουν πληγεί χρονικώς νωρίς, στα νοσοκομεία βλέπουν περισσότερους ασθενείς να βγαίνουν θετικοί στην Covid-19 από οποιαδήποτε άλλη στιγμή πέρυσι.

Λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον, πολλοί από τους ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία για άλλες παθήσεις βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό

Γιατροί τόνισαν ότι οι ασθενείς που έχουν Covid ως κύρια διάγνωση τα πάνε καλύτερα από ό,τι κατά τα προηγούμενα κύματα.  

Ακόμα κι έτσι, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται εντατική θεραπεία ή παροχή οξυγόνου πλησιάζει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον περασμένο χειμώνα

Ένας σημαντικός αριθμός των ασθενών με Covid καταλήγει στα νοσοκομεία, όπου οι ελλείψεις σε προσωπικό ασκούν τεράστια πίεση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγεία.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν ήδη εγκαταλείψει τη δουλειά τους σε αριθμούς ρεκόρ πριν από το κύμα της Όμικρον, ενώ τώρα πολλοί έχουν νοσήσει από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή. 

Με δεδομένες αυτές τις ελλείψεις σε προσωπικό, ακόμα και ένας μικρότερος αριθμός ασθενών μπορεί να κατακλύσει τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τις ΜΕΘ

New York Times: Τα πρώτα στοιχεία «προβλέπουν» την εξέλιξη της Όμικρον-2

Από τη στιγμή που έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια, όσοι είναι εμβολιασμένοι είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Τα πρώτα δεδομένα από την πόλη της Νέας Υόρκης δείχνουν ότι το χάσμα ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στις νοσηλείες έγινε ακόμη μεγαλύτερο κατά τις πρώτες εβδομάδες της αύξησης της Όμικρον. 

Οι εμβολιασμένοι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ηπιότερα συμπτώματα και η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με Όμικρον που χρειάζονται εντατική θεραπεία είναι μη εμβολιασμένοι ή έχουν σοβαρά προβλήματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.  

New York Times: Τα πρώτα στοιχεία «προβλέπουν» την εξέλιξη της Όμικρον-3

Οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες από τον Covid-19. Περίπου το 12% των πολιτών ηλικίας 65 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC. 

Πολλά τμήματα των ΗΠΑ όπου αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι υψηλότερο είναι μέρη όπου η ραγδαία αύξηση λόγω της Όμικρον δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ή μόλις ξεκινάει.

Αυτά τα μέρη περιλαμβάνουν τμήματα των Μεσοδυτικών Πολιτειών καθώς και αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT