Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει διχασμό στις τάξεις των… εμβολιασμένων

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει διχασμό στις τάξεις των… εμβολιασμένων

Σε δύο «στρατόπεδα» χωρισμένοι οι εμβολιασμένοι, άλλοι από τους οποίους επιλέγουν να υποτιμούν τον κίνδυνο της Όμικρον και άλλοι όχι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχασμό ακόμη και στις τάξεις των εμβολιασμένων παρουσιάζεται να προκαλεί πια η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, με τους πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο να χωρίζονται σε «αντίπαλα» στρατόπεδα αντικρουόμενων προσεγγίσεων. 

Από τη μία πλευρά βρίσκονται εκείνοι που θεωρούν πως τα χειρότερα είναι πια πίσω μας. Για αυτούς το εμβόλιο είναι – ή θα έπρεπε να είναι – κάτι σαν ένα «free pass» το οποίο επιτρέπει ελεύθερες μετακινήσεις «βρέξει-χιονίσει». «Δεν έκανα το εμβόλιο για να μένω στο σπίτι», η ατάκα που αναπαράγουν πολλά από τα μέλη του εν λόγω «στρατοπέδου», φανερώνοντας βέβαια έτσι και τη συσσωρευμένη κόπωση-αγανάκτηση που τους έχει καταβάλει έπειτα από περίπου δύο χρόνια πανδημικών απαγορεύσεων και περιορισμών. 

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται εκείνοι που θεωρούν πως ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει. Πως τα χειρότερα ίσως και να έπονται. Για αυτούς το εμβόλιο υπάρχει όχι ως μέσο επιστροφής σε έναν προ-Covid κόσμο άφοβων εναγκαλισμών αλλά «απλώς» ως μέσο για να μπορέσει να κρατηθεί κανείς εκτός ΜΕΘ. 

Η μετάλλαξη Όμικρον, με την ανησυχητικά μεγάλη μεταδοτικότητα και τα ήπια (και ως εκ τούτου όχι και τόσο «ανησυχητικά») συμπτώματα, έρχεται πλέον να καταστήσει πολύ πιο λεπτές τις ισορροπίες, οξύνοντας τα πνεύματα ακόμη και στις τάξεις των εμβολιασμένων που πλέον δεν διαφωνούν για το εμβόλιο αλλά για όσα θα έπρεπε κατά την άποψή τους να τους εξασφαλίζει αυτό. 

Οι (εμβολιασμένοι) Δημοκρατικοί του 2022 ακούγονται πλέον σαν τους (ανεμβολίαστους) Ρεπουμπλικάνους του 2020, που τότε υποβάθμιζαν τους κινδύνους από τον κορωνοϊό, σημειώνει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το αμερικανικό Atlantic, με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ και τους εμβολιασμένους Δημοκρατικούς (ή τουλάχιστον μερίδα αυτών) στο ρόλο πλέον εκείνων που υποβαθμίζουν όχι τον κορωνοϊό συνολικά αλλά τη μετάλλαξη Όμικρον συγκεκριμένα, ζητώντας να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία κ.ά.  

Είναι ενδεικτικό ότι τον Δεκέμβριο του 2021 οι άνθρωποι που ταξίδεψαν με αεροπλάνο εντός των ΗΠΑ ήταν υπερδιπλάσιοι σε σύγκριση με εκείνους της αντίστοιχης περιόδου του 2020. 

Ο κίνδυνος βέβαια παραμένει, καθώς περίπου 9.000 Αμερικανοί – ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% – πεθαίνουν από Covid κάθε εβδομάδα, με την υποσημείωση βέβαια ότι ένας ανεμβολίαστος θα μπορούσε να κολλήσει τον ιό και από έναν εμβολιασμένο.  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT