Συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας: «Χρήσιμες, επαγγελματικές» αλλά χωρίς πρόοδο

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας: «Χρήσιμες, επαγγελματικές» αλλά χωρίς πρόοδο

Για «χρήσιμες» και «επαγγελματικές» συνομιλίες που ωστόσο δεν επέτυχαν πρόοδο προς την επίλυση των θεμελιωδών διαφορών τους έκαναν λόγο οι Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες που συμμετείχαν στις πολύωρες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για το Ουκρανικό ζήτημα.

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «χρήσιμες» και «επαγγελματικές» συνομιλίες που ωστόσο δεν επέτυχαν πρόοδο προς την επίλυση θεμελιωδών διαφορών τους έκαναν λόγο οι Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες που συμμετείχαν στις πολύωρες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για το Ουκρανικό ζήτημα.

Οι δύο πλευρές ανάλωσαν τις περίπου οκτάωρες συνομιλίες παρουσιάζοντας τις απόψεις τους για την κατάσταση στην Ουκρανία και εν γένει στην ασφάλεια στην Ευρώπη και έδωσαν νέο ραντεβού για την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την συνάντηση Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Ρώσοι αξιωματούχοι φέρεται να διαβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι δεν έχουν πρόθεση εισβολής στην Ουκρανία, ανέφερε κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΒΒC.

Mάλιστα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι Ρώσοι μετέφεραν προς τους ομολόγους τους των ΗΠΑ «ότι όλες οι ασκήσεις εκπαίδευσης στρατευμάτων και δυνάμεων πραγματοποιούνται εντός της ρωσικής επικράτειας» και ότι «δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς ένα σενάριο κλιμάκωσης σε αυτό το θέμα».

Στην ανάλυσή του για το BBC, o διπλωματικός ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου, Tζέϊμς Λαντάλ, αναφέρει: 

«Ηταν η πρώτη ευκαιρία που είχαν Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο την αντιπαράθεση σχετικά με την Ουκρανία και τις απαιτήσεις της Ρωσίας για αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη. Λίγη συμφωνία φαίνεται να έχει επιτευχθεί, ωστόσο και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και εξέθεσαν τα αιτήματά τους

Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλο. Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση και να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά δεν φαίνεται να έλαβαν καμία διαβεβαίωση ότι θα συμβεί.

Η Ρωσία απαίτησε από το ΝΑΤΟ να της παράσχει μία ισχυρή εγγύηση ότι δεν θα προσφέρει ποτέ υποψηφιότητα ένταξης στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ το απέρριψαν κατηγορηματικά. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν κάποιες ιδέες για τον περιορισμό των στρατιωτικών ασκήσεων και της ανάπτυξης πυραύλων, αλλά δεν υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό αρκεί στη Ρωσία.

Οι αισιόδοξοι θα επισημάνουν το γεγονός ότι οι συνομιλίες ήταν «επαγγελματικές», δεν διεκόπησαν βίαια και ότι η Ρωσία επέμεινε ότι δεν έχει πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι απαισιόδοξοι σημειώνουν ότι ακόμη και μετά από τέτοιες διαβεβαιώσεις, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν ότι εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι ότι η Ρωσία εννοεί στα σοβαρά την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση.

Μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Ριαμπκόφ, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να απορρίψουν τις προτάσεις ασφαλείας που δεν έχουν αποτέλεσμα και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική των ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ, η οποία ήταν πάντα κεντρική για την συμμαχία» δήλωσε η Σέρμαν, όπως και ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να λάβουν τις όποιες αποφάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την ηγεσία της χώρας.

Η Σέρμαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ειλικρινείς και ξεκάθαρες συζητήσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των σχεδόν οκτώ ωρών που διήρκεσαν και είναι ανοιχτές να συναντηθούν ξανά σύντομα για να συζητήσουν λεπτομερέστερα τα διμερή ζητήματα.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια, θα ήταν να επιστρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, στους στρατώνες τους.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες, ως επαγγελματικές, αλλά δήλωσε ότι απαιτούνται ακόμη συμβιβασμοί καθώς και μία μεγάλη τομή.

«Η συζήτηση ήταν δύσκολη, μακρά, πολύ επαγγελματική, σε βάθος, συγκεκριμένη. Χωρίς προσπάθειες να ωραιοποιηθεί κάτι ή να αποφευχθούν οι οξείες γωνίες», δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά τις προτάσεις που αφορούν στις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η αμερικανική πλευρά προσέγγισε πολύ σοβαρά τις ρωσικές προτάσεις, τις μελέτησε σε βάθος», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις προγραμματισμένες συναντήσεις αυτής της εβδομάδας με το ΝΑΤΟ και υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

Μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι υπάρχει βάση για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ότι η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να υποτιμά τους κινδύνους της αντιπαράθεσης.

Παράλληλα δήλωσε ότι μπορεί να βρεθεί μια ισορροπία συμφερόντων με το ΝΑΤΟ χωρίς η Ρωσία να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της στα θέματα των εγγυήσεων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή ο Ριαμπκόφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της, παρά τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «όπως το ΝΑΤΟ φροντίζει για τη δική του ασφάλεια, έτσι φροντίζουμε κι εμείς για τη δική μας ασφάλεια και κάνουμε ό,τι θεωρούμε αναγκαίο».

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα της μη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. «Σε ό,τι αφορά στη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, θα έλεγα ότι στο ζήτημα αυτό δεν υπήρξε κατηγορηματικά καμιά πρόοδος», δήλωσε ο Ριαμπκόφ προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα… και θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό όλα τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο ζήτημα αυτό».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Guardian, BBC Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή