Μας προστατεύει το κρυολόγημα από την COVID-19;

Μας προστατεύει το κρυολόγημα από την COVID-19;

Αμφιβολίες και διαφωνίες των ειδικών για την αξιοπιστία των τεστ αντιγόνου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που προκαλεί η επανειλημμένη νόσηση από κοινό κρυολόγημα μπορούν να δράσουν προστατευτικά έναντι της COVID. Αυτό είναι το ενθαρρυντικό συμπέρασμα μελέτης του Imperial College του Λονδίνου.

Η επιστημονική διαπίστωση, εκτιμούν οι ερευνητές, ενδέχεται να συμβάλει στη δημιουργία εμβολίων που θα μας παρέχουν μακροπρόθεσμη ανοσία έναντι των πολλών μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι αν και η ανακάλυψή τους είναι σημαντική, δεν πρέπει κανείς να βασιστεί ολοκληρωτικά σε αυτήν, αλλά να εμβολιαστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 προκειμένου να προστατευτεί από τη λοίμωξη.

Την ίδια στιγμή, ο επιδημιολόγος του ίδιου πανεπιστημίου, Νιλ Φέργκιουσον, υπολόγισε ότι το 10%-15% των νέων λοιμώξεων από την «Ομικρον» αφορά ανθρώπους που είχαν στο παρελθόν μολυνθεί από κάποιο άλλο στέλεχος του κορωνοϊού. Επί του παρόντος, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε από τη Νότια Αφρική –όπου ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά η υπερμεταδοτική μετάλλαξη– ότι ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να επαναμολυνθεί από την «Ομικρον».

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν, ωστόσο, το φαινόμενο να παρατηρηθεί στο μέλλον εξαιτίας της τάχιστης μετάδοσης της «Ομικρον» και της μεγάλης ικανότητάς της να διαφεύγει της ανοσίας. Ενα άλλο ενδεχόμενο που φοβίζει τους ειδικούς είναι αυτό της ταυτόχρονης λοίμωξης από δύο διαφορετικά στελέχη του κορωνοϊού.

Διαφορετική προσέγγιση στην COVID-19 προτείνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας από την Ε.Ε. να υιοθετήσει ένα σύστημα παρακολούθησης ανάλογο με αυτό της εποχικής γρίπης. Αυτό, υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, θα σημάνει ότι η COVID-19 θα θεωρηθεί μια ενδημική νόσος και όχι πανδημία.

Διαφορετικές εκτιμήσεις για τον χρόνο μετάβασης από την πανδημία του κορωνοϊού σε ενδημική νόσο.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αντιθέτως, τόνισε ότι είναι ακόμα «εξαιρετικά πρόωρο να πούμε πότε η πανδημία θα εξελιχθεί σε ενδημία. Αναμφίβολα αυτή είναι η προσδοκία μας και κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να πούμε το πότε».

Σε εξέλιξη μελέτη

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, αμφισβήτησε ανοικτά την αξιοπιστία των τεστ αντιγόνου στη διάγνωση της «Ομικρον». Ηδη Γερμανοί ερευνητές άρχισαν μελέτη προκειμένου να διαπιστώσουν την αλήθεια. Τα αποτελέσματά της αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Τέλος, ο Σαρόν Αλρόι-Πρέις, επικεφαλής Δημόσιας Υγείας του Ισραήλ, τόνισε ότι όσοι υποβάλλονται σε τεστ αντιγόνου θα πρέπει να λαμβάνουν επίχρισμα όχι μόνο από τη μύτη, αλλά και από τον λάρυγγα, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της εξέτασης. «Αυτό δεν αποτελεί σύσταση των κατασκευαστών των τεστ, αλλά το θεωρούμε αναγκαίο επειδή η ανίχνευση της “Ομικρoν” είναι δυσκολότερη», κατέληξε.

Αντιδιαμετρική άποψη διατύπωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η λανθασμένη λήψη λαρυγγικού επιχρίσματος μπορεί να είναι επικίνδυνη.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή