Ουκρανικό: Μικρό καλάθι εν μέσω διπλωματικού πυρετού

Ουκρανικό: Μικρό καλάθι εν μέσω διπλωματικού πυρετού

Τίποτα, ούτε καν εάν θα υπάρξει επόμενος γύρος απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, δεν είναι σαφές μετά τη συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών χθες και προχθές στη Γενεύη.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Τίποτα, ούτε καν εάν θα υπάρξει επόμενος γύρος απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, δεν είναι σαφές μετά τη συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών χθες και προχθές στη Γενεύη. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας και του ΟΑΣΕ για να αποφασίσει εάν υπάρχει πιθανότητα συνεννόησης με την Ουάσιγκτον.

Ασκήσεις στο Σμολένσκ

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του δυτικού τομέα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε την έναρξη ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην περιοχή Σμολένσκ, κοντά στη Λευκορωσία, και στις περιοχές Βορονέζ, Μπελγκορόντ και Μπριάνσκ, που συνορεύουν με την Ουκρανία. Στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος τεθωρακισμένα Τ-72Β3 που θα πλήττουν στόχους από απόσταση 1.200 μέτρων.

Κανένα νέο έπειτα από τις διαβουλεύσεις ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη για το Ουκρανικό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «ανοικτές, περιεκτικές και άμεσες», αλλά ότι αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. «Μέχρι στιγμής, ας πούμε ότι δεν έχουμε κανέναν σημαντικό λόγο να αισιοδοξούμε», προσέθεσε. Η Ρωσία ζητάει γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περισσότερο προς ανατολάς, κάτι που οι ΗΠΑ αρνούνται να προσφέρουν. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η ευθύνη για τις εντάσεις βαρύνει τη Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στις δυτικές επαρχίες της.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ριαμπκόφ επανέλαβε τη Δευτέρα τη διαβεβαίωση περί μη εισβολής στην Ουκρανία, προσθέτοντας ωστόσο πως αν η Δύση δεν συμφωνήσει να περιορίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ, «θα κινδυνεύσει η ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να εισέλθει και η Ευρώπη στο διπλωματικό παιχνίδι, μέσω τετραμερούς διάσκεψης κορυφής ανάμεσα στο Κίεβο, στη Μόσχα, στο Παρίσι και στο Βερολίνο, με στόχο «να μπει τέλος στη σύγκρουση» με τους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή