«Τέλειος σύντροφος» μέσω ερωτικού βομβαρδισμού

«Τέλειος σύντροφος» μέσω ερωτικού βομβαρδισμού

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο και μετά το δείπνο αποφασίζετε να παραγγείλετε όχι μία, αλλά δύο φέτες cheesecake για επιδόρπιο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο και μετά το δείπνο αποφασίζετε να παραγγείλετε όχι μία, αλλά δύο φέτες cheesecake για επιδόρπιο. Πολλοί θα έλεγαν ότι είναι ανθυγιεινό, αλλά όλοι αξίζουν μια λιχουδιά πού και πού. Αν όμως συνεχίσετε να παραγγέλνετε δύο φέτες κέικ για επιδόρπιο κάθε βράδυ για μήνες, η υγεία σας δεν θα είναι και τόσο καλή. Αυτή είναι μία από τις αναλογίες που χρησιμοποιεί η Σίτρα Ραγκάβαν, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Κολέγιο Ποινικής Δικαιοσύνης Τζον Τζέι, για να εξηγήσει πώς οι ρομαντικές χειρονομίες μπορούν να μετατραπούν σε μια χειραγωγική πρακτική στα ραντεβού, γνωστή ως «ερωτικός βομβαρδισμός». Στην πρακτική αυτή, «ο ένας σύντροφος, συνήθως άντρας αλλά όχι αποκλειστικά, δίνει στο άλλο άτομο προσοχή, στοργή, κομπλιμέντα, κολακεία και ουσιαστικά δημιουργεί ένα πλαίσιο όπου η γυναίκα αισθάνεται ότι γνώρισε την αδελφή ψυχή της», λέει η δρ Ραγκάβαν. «Στην πραγματικότητα, δημιουργεί ή χειραγωγεί το περιβάλλον για να μοιάζει σαν να είναι ο τέλειος ή η τέλεια σύντροφος».

Πώς οι ρομαντικές χειρονομίες μπορούν να μετατραπούν σε μια χειραγωγική πρακτική στα ραντεβού.

Ενα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα σχετικά με τα ραντεβού είναι το γεγονός πως «ό,τι συμβαίνει σε υγιείς σχέσεις μπορεί να συμβεί και στις τοξικές». Το να δίνεις υπερβολική προσοχή είναι ένα παράδειγμα. Κατά τη δρα Ραγκάβαν, είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε την ψευδαίσθηση της εξοικείωσης (θυμηθείτε, αυτός είναι κάποιος που μόλις γνωρίσατε) και στοργής εκείνη τη στιγμή, ιδίως όταν σας λένε ακριβώς αυτό που θέλετε να ακούσετε. Μπορεί να φαίνεται ρομαντικό ότι ο νέος σας σύντροφος θέλει να περάσει όλο τον χρόνο του μαζί σας. Ωστόσο αυτό συχνά είναι σημάδι κινδύνου, καθώς μπορεί να είναι ένας νάρκισσος που προσπαθεί να σας απομονώσει από τις άλλες διαπροσωπικές σας σχέσεις για να ασκεί έλεγχο πάνω σας. Να δίνουν στη/στον σύντροφό τους πολλά δώρα είναι επίσης ένας συνηθισμένος τρόπος για να ασκούν οι άνθρωποι αυτοί επιρροή. «Είναι μέρος της ιδέας του αποπροσανατολισμού του ατόμου με υπερβολικές ρομαντικές χειρονομίες, έτσι ώστε να παρασυρθεί», υπογραμμίζει η δρ Ραγκάβαν, προσθέτοντας ότι «όταν είσαι αποπροσανατολισμένος, δεν βλέπεις τον κίνδυνο». Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ερωτικό βομβαρδισμό συχνά αισθάνονται σαν να έχουν χάσει την ταυτότητά τους, κάτι που μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να ξαναχτιστεί. Οι ειδικοί λένε ότι τα θύματα πρέπει να δώσουν στους εαυτούς τους υπομονή και συγχώρηση, και θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία. Στις υγιείς ενήλικες σχέσεις η υποστήριξη, ο πόθος, η τρυφερότητα έχουν αμοιβαιότητα. Σε περιπτώσεις ερωτικού βομβαρδισμού, αντιθέτως κινούνται προς μία και μοναδική κατεύθυνση. Ενα άτομο επιχειρεί να γίνει ολόκληρος ο κόσμος ενός άλλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή