«Μάτωσε» η Σκάλα των Τούρκων

«Μάτωσε» η Σκάλα των Τούρκων

Αγνωστοι δράστες έριξαν κόκκινη σκόνη στους λευκούς βράχους της Δυτ. Σικελίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρίκη προκάλεσε στη δήμαρχο της κωμόπολης Ρεαλμόντε, Σαμπρίνα Λατούκα, το θέαμα των εντυπωσιακών βράχων, γνωστών με το όνομα «Σκάλα των Τούρκων», βαμμένων με κόκκινη σκόνη από άγνωστους βανδάλους.

Η Λατούκα ξύπνησε το πρωί του Σαββάτου και είδε ότι οι άγνωστοι είχαν ρίξει κόκκινο οξείδιο του σιδήρου στα λευκά κλιμακωτά βράχια, ρυπαίνοντας το σημαντικότερο τουριστικό θέλγητρο της περιοχής αυτής στη δυτική Σικελία. Μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς είχε αποκατασταθεί χάρη στις προσπάθειες ομάδας ειδικών της πολιτιστικής κληρονομιάς, δημοτικών υπαλλήλων και κατοίκων της περιοχής. Το ασυνήθιστο αυτό συνεργείο κατάφερε να καθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος των βράχων με σφουγγαρίστρες, ηλεκτρικές σκούπες και αντλίες πίεσης.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Σικελία. Η ομαδική εργασία επέτρεψε την αποκατάσταση των βράχων στην παλιά τους αίγλη», είπε η κ. Λατούκα, επαινώντας τους εθελοντές. Ο μοναδικός γεωλογικός σχηματισμός δημιουργήθηκε ύστερα από χιλιετίες διάβρωσης των πετρωμάτων, θυμίζοντας κλίμακα λαξευμένη από ανθρώπινο χέρι. Ο τοπικός θρύλος θέλει τα βράχια αυτά να αποτελούν το αγαπημένο σημείο αποβίβασης πειρατών και εισβολέων από μακρινούς τόπους, όπως οι Οθωμανοί Τούρκοι, από τους οποίους πήρε το όνομά της η Σκάλα.

Παρότι το σημείο υπήρξε ανέκαθεν αγαπημένος κολυμβητικός προορισμός για τους Σικελούς, οι βράχοι αργίλου και ασβεστίου απέκτησαν διεθνή φήμη χάρη στη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο του συγγραφέα Αντρέα Καμιλιέρι. Ο Μονταλμπάνο αναφέρεται συχνά στη Σκάλα των Τούρκων, επαινώντας την ομορφιά της, ενώ η Σκάλα εμφανίζεται και σε επεισόδια της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στα μυθιστορήματα.

Το οξείδιο του σιδήρου που χρησιμοποίησαν οι βάνδαλοι δεν προ- κάλεσε μόνιμη ζημιά στα πετρώματα – Κάτοικοι και κρατικές υπη- ρεσίες καθάρισαν το μεγαλύτερο μέρος.

Η αστυνομία του Αγκριτζέντο, η πλησιέστερη πόλη στη Σκάλα των Τούρκων, εξετάζει τώρα τα δεδομένα από κάμερες ασφαλείας στους δρόμους γύρω από την παραλία, προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες του βανδαλισμού. Ο ταγματάρχης της χωροφυλακής, Μάρκο Λα Ρόβερε, επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε ότι οι άνδρες του έχουν «μία ιδέα» για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την ενέργεια, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. Η Σκάλα έχει πέσει θύμα βανδάλων και στο παρελθόν, με την αναγραφή συνθημάτων στα βράχια.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Λατούκα είναι βέβαιη ότι πίσω από τον βανδαλισμό κρύβεται ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα. «Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση», λέει η ίδια. Ο επικεφαλής των τοπικών πολιτιστικών υπηρεσιών, Μικέλε Μπενφάρι, διαφωνεί με τις παραπάνω εκτιμήσεις θεωρώντας ότι το «αιμάσσον τραύμα» που άφησε το οξείδιο του σιδήρου στα βράχια ίσως να αποτελεί συμβολική διαμαρτυρία απογοητευμένου καλλιτέχνη. Ο Μπενφάρι μνημονεύει την περφόρμανς Ιταλού εικαστικού, ο οποίος έριξε κόκκινη μπογιά στη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης το 2007 και είχε «απελευθερώσει» χιλιάδες πολύχρωμα μπαλάκια στην Ισπανική Κλίμακα της Αιώνιας Πόλης ένα χρόνο αργότερα.

Το οξείδιο του σιδήρου που χρησιμοποίησαν οι βάνδαλοι δεν προκάλεσε μόνιμη ζημιά στα πετρώματα, καθώς δεν είχε αναμειχθεί με άλλες χημικές ουσίες. Τη σκόνη μάζεψαν συνεργεία με βιομηχανικές ηλεκτρικές σκούπες και τα βράχια καθαρίστηκαν με προσοχή από κατοίκους και υπαλλήλους των κρατικών υπηρεσιών με τη χρήση ουδέτερου σαπουνιού.

Η Σκάλα των Τούρκων είναι κλειστή για τους επισκέπτες για λόγους ασφαλείας τον χειμώνα, ενώ οι Αρχές εξετάζουν τρόπους περιορισμού της κοσμοσυρροής στο σημείο, η οποία συμβάλλει στην αποσάθρωση του ευαίσθητου γεωλογικού σχηματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή