Μπόρις Τζόνσον: Σφίγγει ο κλοιός για το «κορωνοπάρτι» – Ακόμη και Συντηρητικοί τον καλούν να παραιτηθεί

Μπόρις Τζόνσον: Σφίγγει ο κλοιός για το «κορωνοπάρτι» – Ακόμη και Συντηρητικοί τον καλούν να παραιτηθεί

Οι αποκαλύψεις για το «κορωνοπάρτι» που έλαβε χώρα τον Μάιο του 2020 στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που θα κληθεί σήμερα να δώσει εξηγήσεις απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές που τον καλούν να παραιτηθεί.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη για το «κορωνοπάρτι» που «φιλοξένησε» ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ τον Μάιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Περισσότεροι από δέκα βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης των ΣυντηρητικώνΤόρις βγήκαν και επέκριναν δημόσια τους χειρισμούς του Τζόνσον, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να καλείται μάλιστα σήμερα να «δώσει εξηγήσεις» για όσα είχαν λάβει χώρα την άνοιξη του 2020, όχι μόνο εν μέσω πανδημίας τότε αλλά και εν μέσω καραντίνας, στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο.

Το πάρτι 

Σημειώνεται ότι, όπως έχει γίνει γνωστό, ο 57χρονος Τζόνσον, πρωθυπουργός ο ίδιος από το καλοκαίρι του 2019, είχε φιλοξενήσει τον Μάιο του 2020, στις 20 Μαΐου συγκεκριμένα, ένα πάρτι (garden-party) στην Ντάουνινγκ Στριτ με περισσότερους από 100 προσκεκλημένους οι οποίοι είχαν μάλιστα κληθεί να προσέλθουν φέρνοντας ο καθένας τα δικά του ποτά («bring your own booze»).

Από τους συνολικά περίπου 100 προσκεκλημένους (επρόκειτο κυρίως για προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ, όπως λέγεται), στο πάρτι τελικώς λέγεται πως έδωσαν το «παρών» 30 με 40 άτομα.

Αντιδράσεις 

Σημειώνεται ότι ακριβώς την ίδια περίοδο, οι υπόλοιποι Βρετανοί πολίτες είχαν το δικαίωμα να συναντούν εκτός της οικίας τους το πολύ ένα άτομο που δεν ανήκει στο νοικοκυριό τους κάθε φορά.    

Τώρα η βρετανική αντιπολίτευση, οι Εργατικοί-Labour αλλά και οι Liberal Democrats, βγαίνουν μπροστά και ζητούν την παραίτηση του Τζόνσον, απορρίπτοντας τη δικαιολογία που ακούστηκε ότι δεν επρόκειτο ακριβώς για πάρτι αλλά για «δουλειά».

Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν όμως και εντός της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης, με τους βουλευτές να είναι «διχασμένοι» όπως σημειώνει ο Guardian ως προς το εάν τώρα ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του ή να παραιτηθεί.

Ερωτήματα

Δύο στοιχεία που ως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ακόμη διασαφηνιστεί πλήρως ήταν: πρώτον το εάν ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζε για το πάρτι και δεύτερον το εάν ήταν και εκείνος παρών σε αυτό το «κορωνοπάρτι» τον Μάιο του 2020 ή όχι.

Αυτόπτες μάρτυρες έχουν πάντως δηλώσει στο BBC ότι στο επίμαχο πάρτι ήταν παρόντες και ο Μπόρις Τζόνσον μαζί με τη σύζυγό του, Κάρι, ενώ ένα επιπλέον ερώτημα είναι και το εάν είχαν βρεθεί εκεί πέραν του πρωθυπουργού και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Το θέμα αναμένεται πάντως να διασαφηνιστεί μέσα στην ημέρα, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το κλίμα είναι ήδη βαρύ για τον 57χρονο Συντηρητικό ηγέτη ο οποίος κουβαλά άλλωστε και άλλα σκάνδαλα στην πλάτη του.

Τόσο βαρύ ώστε να γίνονται ήδη συζητήσεις για το ποιος ή ποια θα μπορούσε να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην πρωθυπουργία. Ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι και εκείνο της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας.  

     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή