Όμηρος της «Όμικρον» ο πλανήτης, με 15 εκατ. κρούσματα σε 7 ημέρες

Όμηρος της «Όμικρον» ο πλανήτης, με 15 εκατ. κρούσματα σε 7 ημέρες

Εξακολουθεί την ιλιγγιώδη εξάπλωσή της η «Όμικρον» σε όλο τον κόσμο.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί την ιλιγγιώδη εξάπλωσή της η «Ομικρον» σε όλο τον κόσμο. Το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέγραψε, την περασμένη εβδομάδα, αύξηση των νέων λοιμώξεων COVID-19 κατά 55% συγκριτικά με την προηγούμενη.

Τα νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν παγκοσμίως σε 15 εκατομμύρια και η μόνη γεωγραφική περιοχή που παρουσιάζει μείωση είναι η Αφρική. Σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, επίσης, προβλέπει κορύφωση των λοιμώξεων στα μέσα του μηνός, ενώ η κορύφωση των νοσηλειών αναμένεται να καθυστερήσει κατά περίπου 15 ημέρες.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα Βρετανών ερευνητών για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Στην έρευνα δεν περιλήφθηκε, ωστόσο, η μετάλλαξη «Ομικρον». Ετσι διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός χάνει το 90% της μεταδοτικότητάς του είκοσι λεπτά από τη στιγμή που απελευθερώνεται ως αερόλυμα από τον μολυσμένο φορέα.

Ο κορωνοϊός χάνει το 90% της μεταδοτικότητάς του 20 λεπτά αφού απελευθερωθεί ως αερόλυμα από τον μολυσμένο φορέα.

Αυτό συμβαίνει ταχύτερα σε χώρους με χαμηλή υγρασία, όπως είναι τα γραφεία, και βραδύτερα και πιο σταδιακά σε χώρους με πολύ υψηλή υγρασία, όπως είναι η σάουνα και το λουτρό. Ενα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η μεταδοτικότητά του δεν επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική θερμοκρασία, γεγονός που καταρρίπτει τις θεωρίες εποχικής εμφάνισής του. Ενταση επικράτησε στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Ραντ Πολ, κατηγόρησε τον «εθνικό λοιμωξιολόγο» των ΗΠΑ δρα Αντονι Φάουτσι ότι συκοφάντησε τους Συντηρητικούς ακαδημαϊκούς που διαφωνούσαν με τα μέτρα του 2020. Ο δρ Φάουτσι κατήγγειλε τον Πολ ότι «διαστρεβλώνει εσκεμμένα» τις δηλώσεις του, υποκινώντας βίαιες ενέργειες εναντίον του ιδίου και της οικογένειάς του. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να διαθέσει εκατομμύρια δωρεάν διαγνωστικά τεστ στα σχολεία προκειμένου να διατηρηθούν ανοικτά παρά την έξαρση της «Ομικρον».

Τέλος, η Pfizer ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή και ασφαλής η ταυτόχρονη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 και αυτού που παρασκευάζει κατά του πνευμονιόκοκκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT