Βόρεια Μακεδονία: Ερχεται νέα κυβέρνηση χωρίς Ζάεφ, Ντιμιτρόφ, Σεκερίνσκα

Βόρεια Μακεδονία: Ερχεται νέα κυβέρνηση χωρίς Ζάεφ, Ντιμιτρόφ, Σεκερίνσκα

Βορειομακεδόνες πολιτικοί που είχαν πρωταγωνιστήσει στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως ο Ζόραν Ζάεφ, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ και η Ράντμιλα Σεκερίνσκα βρίσκονται πλέον εκτός κυβέρνησης.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις φωτογραφίες από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018, φιγουράρουν από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας δύο πρόσωπα: εκείνο του τότε πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και εκείνο του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Τριάμισι χρόνια μετά, Ζάεφ και Ντιμιτρόφ αποτελούν πια αμφότεροι «παρελθόν» για την κεντρική πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη (εάν σημαίνει κάτι) και για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών ως προς την υλοποίηση της οποίας εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες.

Ο Ζόραν Ζάεφ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος SDSM έπειτα από την ήττα που υπέστη η εν λόγω παράταξη στις τοπικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Η παραίτηση Ζάεφ θα προκαλούσε, ωστόσο, ντόμινο εξελίξεων με την παλαιά κυβέρνηση να φεύγει και μια νέα να τη διαδέχεται.

Η αλλαγή φρουράς θα έφερνε, ωστόσο, αλλαγές και για τον άλλοτε υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ που πλέον διαμαρτύρεται δημόσια επειδή αποκλείστηκε από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο ίδιος καταγγέλλει, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αποκλείστηκε από το νέο κυβερνητικό σχήμα λόγω των διαφωνιών του σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Βόρεια Μακεδονία στη διένεξή της με τη Βουλγαρία.

«Καταρχήν θέλω να πω ότι δεν παραιτήθηκα ο ίδιος γιατί δεν είμαι άνθρωπος που εγκαταλείπω τις μάχες. Υπήρξαν δύο περιπτώσεις, όπου οι διαφωνίες μας για το θέμα με τη Βουλγαρία κορυφώθηκαν, μία στις Βρυξέλλες και μία στα Σκόπια. Κατέστησα σαφές ότι ορισμένα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από εμένα», σημείωσε ο Ντιμιτρόφ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος προχώρησε μάλιστα κι ακόμη παραπέρα, καταγγέλλοντας πως για να πάψει να είναι “ενοχλητικός” του προτάθηκε η θέση του πρέσβη της Βόρειας Μακεδονίας στις ΗΠΑ την οποία και απέρριψε.

«Δεν υπάρχει χώρος στην κυβέρνηση για τις θέσεις μου και για να με “σιωπήσουν” μου πρότειναν πρώτα να γίνω πρέσβης στην Ουάσιγκτον και αφού αρνήθηκα, μου πρότειναν να διαλέξω σε ποια χώρα θέλω να γίνω πρέσβης. Από την άλλη και ο γείτονάς μας (σ.σ η Βουλγαρία) ο οποίος με αποκαλεί “ιό πιο επικίνδυνο ακόμη και από τον covid” έχει κάθε συμφέρον να μην διαδραματίζω ρόλο», κατήγγειλε ο Ντιμιτρόφ ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη και στον νυν υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Η Βουλγαρία θέτει εμπόδια εδώ και καιρό στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, με φόντο μια σειρά εθνικές – γλωσσικές – ιστορικές διαφορές που παραμένουν αγεφύρωτες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι καταγγελίες του Ντιμιτρόφ προκάλεσαν αίσθηση στα Σκόπια, καθώς εκείνος θεωρείται «μετρημένος» ως πολιτικός αλλά και πολύ έμπειρος ως διπλωμάτης, όπερ σημαίνει ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του δεν γίνονται εν βρασμώ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντιμιτρόφ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από τον Ιούνιο του 2017 έως και τον Αύγουστο του 2020. Εν συνεχεία, τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκλεγεί νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εκτός του Νίκολα Ντιμιτρόφ δεν θα συμμετέχουν αρκετά μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, μεταξύ άλλων και η υπουργός Άμυνας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή