Κλιματική αλλαγή: Το 2021 ήταν η έκτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία

Κλιματική αλλαγή: Το 2021 ήταν η έκτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία

Τα δεδομένα που συνέλεξαν η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αποκαλύπτουν επίσης ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα στην ιστορία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περσινή χρονιά ήταν η έκτη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο που συνιστούν περαιτέρω απόδειξη για τη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με μια ανάλυση από δύο αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα δεδομένα που συνέλεξαν η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αποκαλύπτουν επίσης ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα στην ιστορία και η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1880.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «πολύ πραγματική, συμβαίνει τώρα και επηρεάζει πραγματικούς ανθρώπους», σχολίασε ο Γκάβιν Σμιτ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε. Το περσινό, ακραίο κύμα καύσωνα στις Βορειοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, οι καταρρακτώδεις βροχές του τυφώνα Άιντα και οι πλημμύρες στη Γερμανία και την Κίνα συνδέονται με την υπερθέρμανση, επισήμανε.

Ένας βασικός δείκτης της κλιματικής αλλαγής, η θερμικότητα ωκεάνιου βάθους, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αυτές. Οι ωκεανοί απορροφούν πάνω από το 905 της υπερβάλλουσας θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα της Γης λόγω των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα θερμότερα ύδατα του ωκεανού επηρεάζουν τα καιρικά φαινόμενα και τις αλλαγές στα ρεύματα. «Το ενδιαφέρον σε αυτό, από επιστημονικής άποψης, είναι ότι μας εξηγεί γιατί θερμαίνεται ο πλανήτης. Θερμαίνεται λόγω της δικής μας επίδρασης στις συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», πρόσθεσε ο Σμιτ.

Σύμφωνα με τη NOAA, η μέση θερμοκρασία το 2021 ήταν κατά 0,84 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Η ανάλυση της NASA δείχνει ότι το 2021 βρίσκεται, μαζί με το 2018, στην έκτη θέση στη λίστα με τις θερμότερες χρονιές όλων των εποχών.

Η σημαντικότερη αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στο βόρειο ημισφαίριο, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, καθώς και στην Αρκτική, η οποία θερμαίνεται με ρυθμό τριπλάσιο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Τα τελευταία εννέα χρόνια (2013-2021) βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη NOAA. Η δεκάδα συμπληρώνεται με το 2010 που βρίσκεται στην ένατη θέση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή