Πορτογαλία: Ενισχυμένοι, αλλά όχι αυτοδύναμοι οι Σοσιαλιστές

Πορτογαλία: Ενισχυμένοι, αλλά όχι αυτοδύναμοι οι Σοσιαλιστές

Δημοσκόπηση στην Πορτογαλία ενόψει πρόωρων εκλογών στις 30/1

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις διεύρυνε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 30ής Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο το κόμμα να μοιάζει ικανό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, άλλη δημοσκόπηση εμφανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση να περιορίζει τη διαφορά της στην πρόθεση ψήφου έναντι των Σοσιαλιστών. Η πρώτη σφυγμομέτρηση, που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων TVI και CNN Portugal, εμφανίζει το σοσιαλιστικό κόμμα PS του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα να εξασφαλίζει 39,6% των ψήφων, από 37% τον περασμένο μήνα. Παρότι το ποσοστό αυτό είναι το καλύτερο για το κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλιστές δεν αναμένεται να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς το αναλογικό εκλογικό σύστημα της χώρας απαιτεί ποσοστό 42% με 45% για αυτοδυναμία. Η δημοσκόπηση εμφανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση του κεντροδεξιού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος PSD να εξασφαλίζει 30% των ψήφων, από 31,7% τον περασμένο μήνα. Η δεύτερη σφυγμομέτρηση, για λογαριασμό των εφημερίδων Jornal de Negocios και Correio da Manha, εμφανίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ψήφους, αλλά με ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 29%. Οι Σοσιαλδημοκράτες του PSD αναμένεται να λάβουν 24,1% των ψήφων, ενώ το ποσοστό αναποφάσιστων κυμαίνεται γύρω στο 18%.

Τον Οκτώβριο, οι δύο πρώην σύμμαχοι του Κόστα, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ, συμπορεύθηκαν με τα κόμματα της Δεξιάς απορρίπτοντας το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης και οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αν οι Σοσιαλιστές δεν εξασφαλίσουν αυτοδυναμία στη Βουλή της Λισσαβώνας, θα πρέπει να αναζητήσουν νέο κυβερνητικό εταίρο. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο Αριστερό Μπλοκ ποσοστό 6,4%, με τους Κομμουνιστές να λαμβάνουν 5%. Σύμφωνα με τις παραπάνω σφυγμομετρήσεις, το Αριστερό Μπλοκ θα παραμείνει το τρίτο κόμμα της Βουλής, ενώ πολύ κοντά του θα βρίσκεται το ακροδεξιό Τσέγκα, με πρόθεση ψήφου μεταξύ 5% και 5,7%.

Στη δεύτερη θέση οι φιλελεύθεροι Σοσιαλδημοκράτες, που χάνουν σε ποσοστά.

Συμφωνία με το Μαρόκο

Στο μεταξύ, σημαντικό σύμφωνο υπέγραψαν την Τετάρτη η Πορτογαλία και το Μαρόκο, θέτοντας τις προϋποθέσεις για την παροχή αδειών εργασίας σε Μαροκινούς υπηκόους. Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος διακρατικής πολιτικής με στόχο τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση του τράφικινγκ. Η συμφωνία επετεύχθη εξαιτίας φόβων πως νέο μεταναστευτικό κύμα θα βάλει στο στόχαστρό του την Πορτογαλία, με ταχύπλοα από το Μαρόκο να επιλέγουν ολοένα και πιο συχνά τα παράλια της νότιας Πορτογαλίας. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Λισσαβώνας ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει την πρόσληψη Μαροκινών μεταναστών με ίδια δικαιώματα και απολαβές με τους Ευρωπαίους εργαζομένους. Η χώρα πάσχει από χρόνιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών και της γεωργίας, ενώ το χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας απειλεί την ευρωστία και την επιβίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή