Νόβακ Τζόκοβιτς: H Aυστραλία ακύρωσε ξανά τη βίζα του Σέρβου τενίστα

Νόβακ Τζόκοβιτς: H Aυστραλία ακύρωσε ξανά τη βίζα του Σέρβου τενίστα

Ακύρωση της βίζας αποφάσισε ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ

7' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ανατροπή στην υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία, καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ, προχώρησε στην ακύρωση της βίζας του τενίστα.

Η νομική ομάδα του 34χρονου Σέρβου αναμένεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση. Εάν δεν ασκηθεί έφεση αμέσως ή αυτή δεν γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο, τότε ο Τζόκοβιτς θα απελαθεί από την Αυστραλία με συνοπτικές διαδικασίες.

Πληροφορίες που μεταδίδει το τοπικό The Age αναφέρουν ότι η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς εκτιμά ότι η ακρόαση για την έφεση θα γίνει άμεσα και με ταχείες διαδικασίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εάν τελικά γίνει δίκη, αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, την Κυριακή θα υπάρχει απόφαση και ο 34χρονος Σέρβος θα λάβει μέρος στο τουρνουά, εφόσον η απόφαση είναι ευνοϊκή για τον ίδιο.

Ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Άλεξ Χόκ, σε δήλωση του, τόνισε: «Σήμερα άσκησα την εξουσία μου σύμφωνα με το άρθρο 133Γ(3) του νόμου περί μετανάστευσης για να ακυρώσω τη βίζα που κατείχε ο κ. Νόβακ Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και καλής τάξης, στη βάση του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή η απόφαση ακολούθησε εντολές του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού και Οικογενειακού Δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου 2022, ακυρώνοντας μια προηγούμενη απόφαση ακύρωσης για λόγους διαδικαστικής δικαιοσύνης. Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία».

Εν τω μεταξύ, ρεπορτάζ από αυστραλιανά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η απόφαση Χοκ μπορεί να οδηγήσει εκ νέου στη μεταφορά του Τζόκοβιτς στο κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου παρέμεινε για πέντες ημέρες όταν είχε αφιχθεί στη χώρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση δεν ήταν σαφές το κατά πόσο οι αυστραλιανές αρχές σκόπευαν να μεταφέρουν τον 34χρονο Σέρβου στο Park Hotel.

Το The Age δημοσίευσε την πληροφορία ότι οι ομοσπονδιακές αρχές αναμένεται να μεταφέρουν τον Νόλε σε κάποιο κέντρο κράτησης μεταναστών.

Νόβακ Τζόκοβιτς: H Aυστραλία ακύρωσε ξανά τη βίζα του Σέρβου τενίστα-1
Mick Tsikas/AAP Image/AP

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αναστάτωση στην διεξαγωγή του Australian Open, καθώς ο νούμερο ένα στην διεθνή κατάταξη τενίστας συμμετείχε κανονικά στην χθεσινή κλήρωση.

Εν τω μεταξύ, αν προχωρήσει η απέλαση του Νόλε, τότε ο Σέρβος πιθανώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να μεταβεί στην Αυστραλία για τρία χρόνια, κάτι που μπορεί στο μέλλον να αναιρεθεί.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Αυστραλία είναι αντίθετη ως προς τη συμμετοχή του τενίστα στη διοργάνωση.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, ρωτήθηκαν 60.000 πολίτες και το 83% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της απέλασης του Σέρβου. Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κοινότητα του τένις, οι απόψεις για τη συμμετοχή του «Νόλε» διίστανται.

Η αντίδραση Μόρισον

Από την πλευρά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, σχολιάζοντας την απόφαση ακύρωσης της βίζας, την συνέδεσε με τη «σκληρή πολιτική προστασίας των συνόρων» της χώρας και το σχέδιο να «κρατήσουμε τους Αυστραλούς ασφαλείς» στο πλαίσιο της πανδημίας. 

«Κατανοώ ότι μετά από προσεκτική εξέταση, ο υπουργός ακύρωσε την βίζα του κ. Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και καλής τάξης, στη βάση ότι αυτό ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η πανδημία ήταν απίστευτα δύσκολη για κάθε Αυστραλό, αλλά έχουμε μείνει μαζί και σώσαμε ζωές. Μαζί πετύχαμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ισχυρή οικονομία και τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Οι Αυστραλοί έχουν κάνει πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δικαίως αναμένουν ότι το αποτέλεσμα αυτών των θυσιών θα προστατευθεί. Αυτό κάνει ο υπουργός λαμβάνοντας αυτή την απόφαση. Οι αυστηρές πολιτικές προστασίας των συνόρων έχουν κρατήσει τους Αυστραλούς ασφαλείς, πριν από τον COVID και τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λόγω των αναμενόμενων εν εξελίξει νομικών διαδικασιών, δεν θα προβώ σε κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Νόβακ Τζόκοβιτς: H Aυστραλία ακύρωσε ξανά τη βίζα του Σέρβου τενίστα-2
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Το χρονικό της υπόθεσης

16 Δεκεμβρίου: Ο Τζόκοβιτς διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεσή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας. Το συνοδευτικό του PCR τεστ από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σερβίας, δείχνει ότι υποβλήθηκε σε εξέταση στις 1:05 μ.μ. με ώρα αποτελέσματος στις 8:19 μ.μ.

17 Δεκεμβρίου: Ο Σέρβος ανέφερε ότι παρακολούθησε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Βελιγράδι. Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν χωρίς μάσκα να μοιράζει βραβεία σε παιδιά. Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι δεν του είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του PCR, κάτι που συνέβη μόνο μετά την εκδήλωση. Σημείωσε ότι ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου που έκανε προηγουμένως βγήκε αρνητικό.

18 Δεκεμβρίου: Ο Τζόκοβιτς παραβίασε τους κανόνες απομόνωσης της Σερβίας για μια φωτογράφηση και συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Equipe. Δήλωσε ότι αισθάνθηκε υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει τη συνέντευξη στη L’Equipe, καθώς δεν ήθελε να απογοητεύσει τον δημοσιογράφο.

22 Δεκεμβρίου: Έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα PCR από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σερβίας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

24-25 Δεκεμβρίου: Ο Τζόκοβιτς εθεάθη στο Βελιγράδι, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μαρτυρες. Βίντεο που αναρτήθηκε στα social media ανήμερα των Χριστουγέννων τον δείχνει να παίζει τένις σε δρόμο στο Βελιγράδι.

30 Δεκεμβρίου: Η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας ενημέρωσε τον Σέρβο τενίστα ότι του χορηγήθηκε προσωρινή ιατρική εξαίρεση λόγω προηγούμενης μόλυνσης. Σε επιστολή με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου, οι διοργανωτές του Australian Open ανέφεραν ότι η εξαίρεση χορηγήθηκε από μια ομάδα ειδικών ιατρών και εξετάστηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας, όπου διεξάγεται το τουρνουά.

1 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς είπε στον μάνατζέρ του να συμπληρώσει την ταξιδιωτική δήλωση προκειμένου να εισέλθει στην Αυστραλία. Στη δήλωση ανέφερε ότι δεν είχε ταξιδέψει τις 14 ημέρες πριν από την αναμενόμενη αναχώρησή του από την Ισπανία στις 4 Ιανουαρίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων ενημέρωσε ότι ο Τζόκοβιτς πληρούσε τις προϋποθέσεις για άφιξη χωρίς καραντίνα στην Αυστραλία. Αργότερα, ο παίκτης παραδέχτηκε ότι το έντυπο μετανάστευσης περιείχε ένα λάθος, καθώς δεν γνωστοποίησε ότι είχε ταξιδέψει μεταξύ Σερβίας και Ισπανίας δύο εβδομάδες πριν από την αναχώρησή του.

2 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς έλαβε άδεια ταξιδιού από την κυβέρνηση της Βικτώριας. Εθεάθη να χαιρετάει έναν θαυμαστή σε βίντεο στη Μαρμπέγια της Ισπανίας.

4 Ιανουαρίου: «Κατευθύνομαι προς την Ασυτραλία με εξαίρεση», ανακοίνωσε ο Τζόκοβιτς με μια ανάρτηση στο Instagram, λίγο πριν πετάξει από την Ισπανία μέσω Ντουμπάι στη Μελβούρνη. Η επικείμενη άφιξή του προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στην Αυστραλία, η οποία έχει εφαρμόσει μερικά από τα πιο σκληρά lockdown παγκοσμιως για την Covid-19.

5 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Tullamarine της Μελβούρνης στις 23:30.

6 Ιανουαρίου: Οι Συνοριακές Δυνάμεις της Αυστραλίας συνέλαβαν τον αστέρα του τένις σε ένα δωμάτιο στο αεροδρόμιο τη νύχτα. Του κοινοποίησαν την πρόθεσή τους να τον απελάσουν. Ο Σέρβος πρόεδρος αντιτάχθηκε με δηλώσεις του στην κυβέρνηση της Αυστραλίας.

7 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς έμεινε 72 ώρες κατά τη διάρκεια των Ορθόδοξων Χριστουγέννων σε ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο, αφού το δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει την έφεσή του κατά της ακυρωμένης βίζας του.

10 Ιανουαρίου: Σε μια διαδικτυακή δικαστική διαδικασία, ο Τζόκοβιτς αφέθηκε ελεύθερος από το καθεστώς κράτησης. Ο δικαστής Άντονι Κέλι ακύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την απόρριψη της βίζα του με την αιτιολογία ότι ήταν παράλογη. Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης Αλεξάντερ Χοκ δήλωσε ότι θα σταθμίσει τη χρήση προσωπικών εξουσιών για την απέλασή του ούτως ή άλλως. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Τζόκοβιτς ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία, με τον ίδιο να προπονείται στην αρένα Rod Laver.

11 Ιανουαρίου: Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση του εντύπου μετανάστευσης του Τζόκοβιτς ότι δεν ταξίδεψε για 14 ημέρες πριν εισέλθει στη χώρα.

12 Ιανουαρίου: Ο Τζόκοβιτς δημοσίευσε μια δήλωση στο Instagram ζητώντας συγγνώμη για το λάθος στο έντυπο και για το γεγονός ότι έσπασε την καραντίνα προκειμένου να κάνει μια φωτογράφηση με την Equipe.

13 Ιανουαρίου: Ο Σέρβος συμπεριλήφθηκε στην κλήρωση του Australian Open. Η αυστραλιανή κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τη βίζα του.

Νόβακ Τζόκοβιτς: H Aυστραλία ακύρωσε ξανά τη βίζα του Σέρβου τενίστα-3

Τσιτσιπάς για Νόβακ

Θέση για το θέμα του Τζόκοβιτς πήρε και ο Στέφανος Τσιτσιπάς μιλώντας σε ινδικό ΜΜΕ. Ο Ελληνας πρωταθλητής ανέφερε ότι θέλει «τόλμη» και «άντερα» για να κάνει κάποιος αυτό που έκανε ο Σέρβος σταρ. «Δεν είναι πολλοί αυτοί που θα το τολμούσαν. Εγώ επέλεξα να πάω και να είμαι 100% έτοιμος. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ έκανα το σωστό και αυτός το λάθος. Ο καθένας έχει τη δική του οπτική για το θέμα», δήλωσε μεταξύ άλλων.  

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο τον Σουηδό Μίκαελ Ιμερ, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Εάν ο τενίστας μας φτάσει στον 3ο γύρο ενδέχεται να βρει απέναντί του τον 26ο στην παγκόσμια κατάταξη Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ. Με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ θα βρεθούν αντιμέτωποι μόνο εάν και οι δύο φτάσουν στους ημιτελικούς.    

Για τη Μαρία Σάκκαρη ήταν ευνοϊκή η κλήρωση μέχρι τους προημιτελικούς. Εφόσον φτάσει μέχρι εκεί θα βρει απέναντί της ή τη Νο 1 του κόσμου Ασλεϊ Μπάρτι ή την περυσινή νικήτρια της διοργάνωσης, Ναόμι Οσάκα. Αυτά, φυσικά, εφόσον δεν συμβεί κάποια έκπληξη. Στον πρώτο γύρο θα παίξει με την Τατιάνα Μαρία.  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT